Archiefbeeld van een ademhalingstoestel van Philips voor de behandeling van slapapneu
Foto: Bloomberg

Philips stopt met verkoop slaapapneu-apparaten in VS

Philips zal niet langer slaapapneu-apparaten leveren in de Verenigde Staten. Dat maakt het elektronicabedrijf uit Nederland zelf bekend. Philips zat al langer in moeilijke papieren in de VS, omdat de slaapapneu-apparaten isolatieschuim kunnen loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten.

In de VS lopen drie grote rechtszaken tegen Philips, deze schikking is er daar één van. Het bedrijf heeft sinds 2021 miljoenen slaapapneu-apparaten moeten terugroepen omdat isolatieschuim kon loslaten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van patiënten.

De FDA kreeg melding van 385 overlijdens die mogelijk te maken hadden met de apparaten. De zaak kostte Philips al honderden miljoenen aan vergoedingen voor de defecte machines. Er kunnen nog duizenden individuele rechtszaken volgen in de VS.

Philips heeft nu een schikking getroffen met de Amerikaanse medische toezichthouder FDA, waarvoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal ongeveer 360 miljoen euro voor opzij heeft gezet. Philips erkent bij die schikking met de FDA geen schuld of aansprakelijkheid. Ze moet nog worden goedgekeurd door een Amerikaanse rechtbank.

Ondanks de stopzetting van de verkoop in de VS, verwacht Philips in 2024 een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent tegenover 2023. Dat jaar werd een omzet behaald van 18,2 miljard euro, 6 procent (op vergelijkbare basis) meer dan in 2022. Onder de streep werd het verlies beperkt tot 463 miljoen euro, ruim drie keer minder dan in 2022.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer op gang komt tijdens de slaap. Dat kan een negatieve impact hebben op de slaapkwaliteit. Slaapapneu kan leiden tot vermoeidheid, slaperigheid overdag en andere gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld.

De aandoening kan worden gediagnosticeerd door middel van slaapstudies en behandeld met verschillende therapieën, waaronder het gebruik van een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) machine om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap.

Meest gelezen