Salustiano García en zijn omstreden kunstwerk.© AFP

“Te erotische” en “verwijfde” Jezus leidt tot ophef in Spanje: “Wie seksualiteit ziet in mijn Christus is ziek”

Ultraconservatieve groepen hekelen een “te vrouwelijk” Christusfiguur op de officiële affiche voor de feestelijkheden van de Goede Week in de Spaanse stad Sevilla. Ze hebben bijna 10.000 handtekeningen verzameld en vragen de “beledigende” afbeelding weg te nemen.

wver
Bron: El Correo, Belga

De affiche van de Spaanse artiest Salustiano García toont een uit de dood herrezen Christus. Ter hoogte van zijn middel draagt hij een witte lijkwade. Op sociale media leidt de affiche tot heel wat ophef. Onder meer een katholieke, ultraconservatieve vereniging kant zich tegen de afbeelding, die volgens hen seksualiserend is.

De affiche is een “echte schande”, schrijft het Instituut voor sociale politiek op X. De conservatieve organisatie verdedigt de “christelijke symbolen”, roept op het beeld van de “onnatuurlijke” en “verwijfde” Christus te verwijderen en eist publieke verontschuldigingen van de kunstenaar. De afbeelding heeft volgens de organisatie niets te maken met “de geest van de Goede Week”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Javier Navarro, de lokale verantwoordelijke van de radicaalrechtse partij Vox in Sevilla, sluit zich aan bij de kritiek. Hij noemt de affiche provocerend. “De afbeelding voldoet niet aan het doel waarvoor het bedacht is, namelijk vrome deelname van gelovigen”, aldus Navarro.

“Diep respect”

De kunstenaar veroordeelt de reacties. In een interview met de Spaanse krant ABC zei hij “verrast” te zijn door de aanvallen en “een sympathiek en elegant” werk te hebben geschilderd, uit “diep respect” voor de gelovigen. “Wie seksualiteit ziet in mijn Christus is ziek”, aldus de 52-jarige artiest, die ook aanhaalt dat Christus in de klassieke kunst vaak ontbloot werd voorgesteld. “Mensen die een probleem hebben met mijn werk, hebben nood aan wat kunstgeschiedenis.”

“Wie seksualiteit ziet in mijn Christus is ziek”

Salustiano García

Kunstenaar

De socialisten die in de Spaanse regering zitten, verdedigden de affiche. De lokale politicus Juan Espadas hekelt het “homofobe en haatdragende” karakter van de commentaren.

Kunstenaar Salustiano García met naast hem zijn zoon Horacio.© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER