De Vlaamse landbouwer is in vele gevallen (46%) een veeteler. Van alle landbouwers heeft zelfs een kwart melk- of vleeskoeien in de stallen staan.
Volledig scherm
PREMIUM
De Vlaamse landbouwer is in vele gevallen (46%) een veeteler. Van alle landbouwers heeft zelfs een kwart melk- of vleeskoeien in de stallen staan. © Karolien Coenen

Harde werker met laag inkomen die mentaal en financieel probeert te overleven: dit is de Vlaamse boer anno 2024

Net nu tal van hardwerkende boeren de straat optrekken met de tractor, om hun ongenoegen te uiten, komt het Agentschap Landbouw en Zeevisserij met haar tweejaarlijkse Landbouwrapport. Is het werkelijk zo erg gesteld met de Vlaamse land- en tuinbouw? Is de Vlaamse boer (on)gelukkig? Wij doken in de cijfers voor een beeld van de Vlaamse boer anno 2024. Zo blijkt één bepaalde teelt wél nog zeer winstgevend.

122 reacties

  • kevin deponie

    3 maanden geleden
    @J-P Vanhouwe: de landbouwsector heeft decennialang de staat geregeerd via de CVP, en had pionnen in elke regering de boerenbond is nu nog steeds één van de machtigste lobby-groepen van het land achter de schermen
  • Jean-Pierre Vanhouwe

    3 maanden geleden
    Ha ! Die boeren ! Ze klagen altijd ! Daar is natuurlijk iets van waar , zo arm zijn ze nu ook weer niet , maar er is een schril contrast tussen de boeren en de industrie , de industrie stelt zijn voorwaarden aan vadertje staat , terwijl vadertje staat dat doet aan de landbouw , niet correct . Ik haat dat systeem om verkeer te blokkeren , maar wat moeten ze doen , ze zijn inmiddels met zo weinig dat een protest in Brussel weinig zal uithalen . Maar stop met dat vuur maken AUB .
  • Guy Moreels

    3 maanden geleden
    Eigenlijk mogen de boeren met hun tractoren met rode mazout niet eens de weg op. Is enkel toegelaten voor het rijden van de boerderij naar de akkers en het overbrengen van de voortbrengselen van de landbouw van de akker naar de boerderij. En nu…rijden ze op de autostrades, overal ! En nu als je dan de huidige tractoren ziet. Zo’n mastodonten ! Zij moeten protesteren, maar m.i. geen land gijzelen. Sorry !
  • Eddy DESMET

    3 maanden geleden
    Heel terecht komen de boeren in opstand omdat hun noeste arbeid ondergewaardeerd wordt én omdat ze de betuttelende regeltjes, die veeleer pestregeltjes zijn, meer dan zat zijn. Het wordt tijd dat men de boer het respect betoond dat hij onmiskenbaar verdient en dit zowel qua verdienste als qua erkenning. Europa bestaat uit pennenlikkers, die helemaal geen kaas hebben gegeten van wat een boer precies doet en dit 24/7, van 1 januari tot en met 31 december ... Tijd voor verandering !
  • Marie Rose Van der Haeghen

    3 maanden geleden
    Belgie en met uitbreiding Europa is bijna onleefbaar geworden met al die onnozele regeltjes