Buiten lijkt het op een krantenwinkel, binnen is het een wedkantoor.© Serge Minten

Gokcentrum opent in krantenwinkel: “Bij de minste overlast treden we op”

Hasselt -

Het kantoor voor sportweddenschappen dat BetCenter al geruime tijd wil openen in de vroegere dagbladhandel ’t Runkster Gazetje, is er maandag effectief mee gestart. Van de 14 automaten die BetCenter aanvankelijk wilde, blijft de helft over. “Dat is nog te veel”, vinden de buren.

Dirk Jacobs

’t Runkster Gazetje op het Sint-Hubertusplein in hartje Runkst was vroeger al een wedkantoor in een krantenwinkel. Maar nu lijkt het toch eerder een krantenwinkel in een wedkantoor. Want wie maandag de zaak bezocht, kon er geen gazetje vinden... “We hadden niet gepland om maandag open te zijn”, klinkt het. “Morgen zijn de kranten er wel, en hopelijk volgende maandag ook.”

LEES OOK. Inwoners Runkst willen geen gokkantoor in hun wijk: 474 inwoners tekenen petitie

© Serge Minten

Nog opmerkelijker: om 10 uur was de zaak niet open, terwijl de openingsuren – zeven dagen op zeven – van 8 tot 22 uur aangeven. En duidelijk op de voordeur staat: vanaf 18 uur moet je aanbellen om binnen te mogen. Dus ook voor een tijdschrift, een blikje cola of een snackreep. “Dat sterkt ons alleen maar in onze stelling dat het hier om gokken gaat, niet om de kranten of tijdschriften”, zeggen enkele boze buren. “Trouwens, een voor ons handig PostPunt is het ook al niet meer. Dat is verhuisd naar de ‘echte’ krantenwinkel aan de Truierbrug. Runkstenaren zul je hier nog weinig zien.”

LEES OOK. De krantenwinkel, het achterpoortje voor de goksector?

Apart geval

En dat lijkt te kloppen, want een kwartiertje toekijken leert dat elke klant die binnenloopt eerst parkeert op het Sint-Hubertusplein. Terwijl buren in Runkst doorgaans te voet of met de fiets komen. Ging de stad haar grootste woonwijk niet voor dit wedkantoor behoeden? “Als burgemeester ben ik tegen de komst van nieuwe wedkantoren in onze stad”, zegt Steven Vandeput (N-VA). “We hebben daar een aantal instrumenten voor uitgewerkt die hun nut al hebben bewezen. Maar wedkantoren zoals ’t Runkster Gazetje zijn aparte gevallen. We beraden ons momenteel over mogelijke juridische stappen. Het heeft weinig zin om met de spierballen te rollen, om nadien ongelijk te krijgen voor de rechtbank. De politie houdt alleszins de inrichting nauwlettend in de gaten en bij de minste overlast zal er opgetreden worden.”

Lidkaart

De vergunning die ’t Runkster Gazetje bezit, is er een als wedkantoor, en die is veel omvattender dan die van het ‘aannemen van weddenschappen in een dagbladhandel’. Wellicht bijt de stad zich daar de tanden op stuk. In de zaak zelf lijkt intussen alles geregeld. Voorbij twee schamele rekjes tijdschriften geeft een bordje aan dat min-18-jarigen niet verder mogen. Opmerkelijk is ook dat je lid moet zijn om te mogen wedden. Zonder vertoon van je identiteitskaart krijg je geen lidkaart en zonder lidkaart kom je er niet in. Anoniem gokken, kan dus niet.

Waarop je dan kan wedden? “Sportwedstrijden. Voetbal, basket ...”, klinkt het. Zeven toestellen staan er, één meer dan aanvankelijk beloofd aan de stad. Gevraagd naar een reactie blijft het stil bij BetCenter. “We kunnen vandaag niet reageren”, zegt projectmanager Mario Di Tomasso.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer