Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

65.000 vrouwen die na verkrachting zwanger werden in VS, hadden geen recht op abortus sinds landelijk recht is geschrapt

Sinds het landelijke recht op abortus in de VS is geschrapt, hebben bijna 65.000 vrouwen die zwanger werden na een verkrachting geen recht op abortus gehad. Dat hebben onderzoekers berekend in het tijdschrift JAMA Internal Medicine. De verkrachtingen vonden plaats in een staat met een (bijna) volledig abortusverbod. Veel vrouwen komen in die staten niet in aanmerking voor abortus, zo blijkt.

Nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022 het historische arrest "Roe vs. Wade" heeft geschrapt, werd het vroegtijdig afbreken van een zwangerschap in 14 (van de 50) Amerikaanse staten verboden. Sinds het afvoeren van het abortusrecht, zouden in die staten bijna 65.000 vrouwen zwanger geworden zijn na een verkrachting, heeft een studie nu berekend, en hadden die bijgevolg geen recht op abortus.

Wat is het arrest "Roe versus Wade"?

In 1973 wilde een vrouw met de schuilnaam "Jane Roe" een abortus laten uitvoeren, maar de wetgeving in de staat Texas verhinderde dat. Abortus was er in de meeste gevallen verboden. Ze bracht de zaak voor het gerecht en het Hooggerechtshof oordeelde in haar voordeel. De uitspraak gaf vrouwen in de VS het recht om een abortus te ondergaan, al was het wel niet absoluut en onderworpen aan beperkingen.

Toch was het arrest een baanbrekende rechtelijke uitspraak die het recht van een vrouw op abortus vastlegde. De zaak was sindsdien van groot belang in het debat over abortusrechten in de Verenigde Staten. In juni vorig jaar werd het arrest vernietigd door het Hooggerechtshof van de VS

Volgens de analyse van de onderzoekers werden in die staten, ondanks de hoge aantallen verkrachtingsgerelateerde zwangerschappen, gemiddeld slechts 10 abortussen per maand uitgevoerd. De gegevens tonen dus aan dat het voor slachtoffers van verkrachting zo goed als onmogelijk is om een abortus te krijgen in hun thuisstaat.

"De studie toont aan dat personen die verkracht zijn en zwanger worden, geen toegang hebben tot legale abortussen in hun thuisstaat, zelfs niet in staten met uitzonderingen op verkrachting", concludeerden onderzoekers in een onderzoeksbrief in het tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Grote drempels voor abortus

Volgens de abortusbeleidstracker is abortus zo goed als verboden in Alabama, Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas en West-Virginia.

Van de verkrachtingen die plaats vonden in staten met een verbod op abortus, is het aandeel van Texas (met 45 procent van de verkrachtingen) het grootst. Texas heeft ongeveer 29 miljoen inwoners, wat het tot de op één na meest bevolkte staat maakt na Californië. Er werden sinds 2022 meer dan 26.000 verkrachtingen geregistreerd.

Hoewel in 5 van deze staten uitzonderingen bestaan voor verkrachtings-gerelateerde zwangerschappen, zijn er strikte zwangerschapsduurlimieten van toepassing en moeten slachtoffers van de verkrachting zich melden bij de politie. Vooral dat laatste blijkt een grote drempel, want volgens de studie zou slechts 21 procent van de slachtoffers aangifte doen. De rest, zo'n 79 procent, komt dus wettelijk niet in aanmerking voor een abortus.

Ook het gebrek aan medische praktijken die een abortus kunnen uitvoeren, maakt volgens de onderzoekers de stap naar een abortus groter. 

Beperkingen van het onderzoek

Het gaat om schattingen, gebaseerd op cijfers van de CDC, het Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -preventie. Er bestaan twijfels over de nauwkeurigheid van die cijfers, omdat veel mensen niet durven getuigen over traumatische gebeurtenissen. 

Toch maken de onderzoekers zich sterk dat de tendens die in het onderzoek wordt gepresenteerd, wel overeenkomt met de werkelijkheid. 

Meest gelezen