JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1683: Dag van de Croissant. En van de onderaardse gangen.

VandaagLuc Pauwels30/1/2024Leestijd 1 minuut

vandaag

vandaag

De eerste croissants worden in Wenen gebakken, als symbool van de ontzetting van Wenen. Dat werd belegerd door de Turken. Met onderaardse gangen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Frankrijk wordt jaarlijks op 30 januari de Dag van de Croissant gevierd. Op deze nu internationale dag wordt aandacht gevraagd voor dit type broodje van gerezen bladerdeeg in de vorm van een halve maan. De eerste croissant werd verkocht in Frankrijk rond het jaar 1839. Croissant, afkorting van ‘lune croissante’ is dan ook Frans voor halve of wassende maan.

De croissant is het traditionele ontbijtbroodje van Frankrijk, maar de lekkernij zelf is niet Frans. De eerste croissant werd gebakken door een bakker uit Oostenrijk. De overlevering wil dat bij de Osmaanse belegering van Wenen in 1683 de Turken ’s nachts een tunnel onder de stad groeven. Toen al. Wat ze niet hadden voorzien was dat die uitkwam bij een bakkerij. En de bakkers, traditioneel al vroeg aan het werk, sloegen meteen alarm, waardoor de aanval kon worden afgeslagen. Als overwinningssymbool werd een halvemaanvormig broodje gebakken. En dat vond zijn weg door heel Europa. Tegelijk was het mislukte beleg van Wenen in 1683 het begin van het einde van het Osmaanse Rijk.

En de croissant? Die komt in Frankrijk terecht door koningin Marie-Antoinette van Frankrijk, de echtgenote van Lodewijk XVI van Frankrijk. Zij was een dochter van keizer Frans I van Oostenrijk.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties