Foto: Zweedse krant Aftonbladet

Van Robyn tot First Aid Kit: meer dan 1.000 artiesten in Zweden vinden dat Israël niet aan Songfestival mag deelnemen

Meer dan duizend Zweedse artiesten hebben in een open brief de European Broadcasting Union (EBU) gevraagd om Israël dit jaar niet te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Onder meer Robyn, Fever Ray en het indie-folk duo First Aid Kit hebben de brief ondertekend.

De meer dan duizend Zweedse artiesten bekritiseren de beslissing van de EBU om Israël te laten deelnemen, "ondanks de brutale oorlog in Gaza". In mei is Zweden het gastland voor het liedjesfestival.

Eerder deze maand verklaarde de organisatie nog niet in te gaan op de vragen om Israël uit te sluiten vanwege de "niet-politieke aard van het evenement".

Hypocriet, vinden de ondertekenaars. In de brief wordt aangehaald dat Russische artiesten niet langer welkom waren na de inval in Oekraïne in 2022. De deelname van Wit-Rusland werd in 2021 dan weer geweigerd vanwege schendingen van de persvrijheid.

"Laat de dubbele standaarden varen", klinkt het in de open brief, gepubliceerd door de Zweedse krant Aftonbladet. "Sluit Israël uit van het Eurovisie Songfestival. Al meer dan 100 dagen zien we dat het Israëlische leger dingen doet die belangrijke mensenrechtenorganisaties beschrijven als ernstige oorlogsmisdaden."

Ook in andere landen gaan stemmen op om Israël te weren van het songfestival vanwege de vele Palestijnse burgerdoden in de Gazastrook. Hoewel Israël niet in Europa ligt, is de nationale omroep lid van de EBU. Behalve aan de Europese liedjeswedstrijd neemt het land ook deel aan onder meer de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal.

Meest gelezen