© AFP

Stopt Rigoberto Uran (37) straks dan toch niet met koersen? “Ik ben bang voor twee zaken”

Na de Olympische Spelen in Parijs stopt Rigoberto Uran met koersen. Althans, dat is het plan. De 37-jarige Colombiaan twijfelt echter over zijn beslissing, ingegeven door een angst voor twee zaken.

Vincent Van Genechten

Uran reed in zijn carrière naar onder andere winst in een Tourrit, de tweede plek in de eindstand van de Tour, winst in twee Giro-etappes, twee tweede plekken in de Giro-eindstand, een rit in de Vuelta, olympisch zilver en winst in Milaan-Turijn. Vorig jaar kondigde Uran echter aan te stoppen na de olympische wegrit, na een carrière van 19 jaar.

Er is echter een profploeg die de 37-jarige renner van EF Education - EasyPost in het peloton wil houden, met een contract van twee seizoenen.

Bang voor pensioen en voor valpartijen

“Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren”, aldus Uran bij Canal RCN. “Ik heb net een voorstel voor twee seizoenen gekregen. Ik neem die beslissing echter niet alleen, er zijn een aantal zaken waar ik met mijn familie en het team naar moet kijken. Maar… ik ben bang voor mijn pensioen en voor valpartijen. Aan alles in het leven komt een einde, maar ik ben erg bang voor mijn pensioen. Er moet psychologische hulp komen. Topatleten leven in een bubbel. Alles is op maat gemaakt en je went nooit echt aan dat leven. Ik ben echter ook bang om te vallen. Het is moeilijk om mijn familie te zien lijden. De waarheid is dat ik al te oud ben voor de sport.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Rigoberto gaat een groot gat achterlaten”, zei EF-baas Jonathan Vaughters onlangs nog. “Hij is onvervangbaar als het gaat om persoonlijkheid en leiderschap, maar we zijn al begonnen met het zetten van stappen in die richting. Het is moeilijk te zeggen hoe zijn conditie is, maar hij zal een laatste stempel willen drukken op het profwielrennen voordat hij met pensioen gaat. Hij is een erg trots persoon, dus hij zal niet willen dat zijn carrière slecht eindigt. Ik weet niet waar, hoe of in welke koers, maar er zal een dag komen waarop hij iets zal doen en op een gepaste manier afscheid zal nemen van zijn fans, met een groot optreden.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer