Neuralink heeft zijn eerste hersenimplantaat bij mens ingeplant

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De start-up Neuralink zegt er in geslaagd te zijn een eerste hersenimplantaat te plaatsen bij een mens. Andere bedrijven en onderzoekers slaagden daar eerder ook al in.

In mei kreeg Neuralink al groen licht voor deze operatie van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Het bedrijf werd in 2016 mee door miljardair Elon Musk opgericht. In augustus en november haalde het in totaal 323 miljoen dollar op bij investeerders. ‘De eerste resultaten tonen een veelbelovende neuronenactiviteit’, aldus Musk op zijn eigen X.

Het implantaat, zo groot als een muntstuk, werd al in de hersenen van een aap geplaatst, die vervolgens het computerspelletje Pong zonder controller of klavier kon spelen. Al is het gebruik van de primaten ook controversieel. Zo zouden veel van de dieren zijn gestorven bij eerdere testen.

Niet uniek

Neuralink is misschien de bekendste maker van hersenimplantaten, het bedrijf is niet de enige. In september slaagde het Nederlandse Onward erin toestellen te implanteren bij een persoon met een dwarslaesie – een onderbreking van de zenuwen in de rug – met als doel dat die zijn armen, handen en vingers weer kan bewegen.

Onward is genoteerd op de beurs van Brussel en heeft de de Vlaamse investeringsholding Gimv als een van de aandeelhouders. Neuralink wil onder meer verlamde patiënten weer doen stappen, maar ook blinden weer doen zien en psychiatrische aandoeningen, zoals depressie, genezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content