Nederlands bondscoach Gerben de Knegt verkoos Mees Hendrikx (foto boven) boven Stan Godrie.

Omstreden naam in Nederlandse selectie voor WK veldrijden doet stof opwaaien: “Ik voel dat me iets ontnomen wordt”

Bondscoach Gerben de Knegt maakte zondag, na de Wereldbeker in Hoogerheide, de Nederlandse selecties voor het WK veldrijden bekend. In die voor de cross bij de elite mannen viel één naam op: Mees Hendrikx.

Vincent Van Genechten
Bron: Wielerflits

Mathieu van der Poel is huizenhoog favoriet om voor de zesde keer de wereldtitel in het veldrijden te veroveren. Van der Poel, die vorig jaar ook wereldkampioen op de weg werd, zegevierde deze winter in twaalf van de dertien crosses waar hij aan de start kwam en meestal met overmacht.

De titelverdediger krijgt in Tabor het gezelschap van niet vijf maar zes landgenoten: Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar, Ryan Kamp, Corné van Kessel én Mees Hendrikx. Het is de selectie van die laatste die wat stof doet opwaaien bij onze noorderburen. De 23-jarige crosser van Crelan-Corendon voldeed namelijk niet aan de richtlijn van wielerbond KNWU. Die was: twee keer top zestien rijden in de Wereldbeker.

Toch mag Hendrikx mee naar Tsjechië. “Mees heeft vorig jaar meerdere keren aan die richtlijn voldaan, maar heeft deze winter zeker niet zijn beste seizoen”, aldus De Knegt bij Wielerflits. “Je ziet het niet aan zijn uitslagen terug, maar Mees zit wel in de stijgende lijn. In Hoogerheide zat hij na de start achter een valpartij. Hij draaide pas als laatste het veld in. Daarna reed hij op een gegeven moment wel naar de top 16 toe. Als je zijn rondetijden bekijkt, noteert hij drie keer een rondje bij de eerste vijf. Komt hij niets tegen, dan rijdt hij top 16.”

“Als je van richtlijnen afwijkt, zijn er altijd mensen gepikeerd”, klinkt het. “Dat neem ik dan maar op de koop toe. Ik geef Mees dit keer het voordeel van de twijfel. Ik hoop ook dat een WK-selectie hem helpt in zijn zoektocht naar een nieuwe ploeg. Ik heb dus mijn argumenten om af te wijken van mijn richtlijnen. Vorige week in Benidorm reed Mees ook best goed in de rondte, maar moest hij door buikkrampen opgeven. Ik maak deze uitzondering niet zomaar voor iemand.”

Mees Hendrikx.© Marc Van Hecke

Schopstoel

De man die het meest gepikeerd was, was Stan Godrie. De 31-jarige crosser voldeed ook niet aan de richtlijn, maar deed met één top 16-plek wel beter dan Hendrikx. Zondag kreeg hij dus een niet zo leuk telefoontje van de bondscoach.

“Ik vind het jammer dat er wel gewoon plaats is voor mij, maar dat die plaats niet wordt toegewezen”, stelt Godrie bij Wielerflits. “Ik heb wel het gevoel dat er me iets ontnomen wordt. Dat neem ik Gerben niet kwalijk, want het speelt boven zijn hoofd. Kijk, ik ben ook gewoon teleurgesteld in mezelf dat ik niet heb voldaan aan die richtlijn. Dat kan ik niemand kwalijk nemen. Maar ik zit wel een beetje op die schopstoel. Naar mijn gevoel is het al vaak voorgekomen dat dit in mijn nadeel uitdraait. Ik heb dat ook tegen Gerben gezegd. Hij gaf dan aan dat hij mij enkele jaren terug wel de kans heeft gegeven toen ik niet aan die richtlijn had voldaan en dat hij nu hetzelfde doet bij Mees. Mijn leeftijd is dan hetgeen wat in mijn nadeel speelt.”

Stan Godrie.© Marc Van Hecke

Hendrikx won twee jaar geleden de Wereldbeker bij de beloften en reed naar brons op het WK. Dat deed ook Godrie ooit, in Tabor. In 2015 eindigde de Nederlander als derde na Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer