Justitie

Zes aanhoudingen in onderzoeken naar designerdrugs: “Drugspand met zwaar verslaafde gebruikers aangetroffen in Hoevenen”

© getty

In onderzoeken naar handel in designerdrugs zijn vorige week verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Zes mensen zijn aangehouden, meldt het Antwerps parket. In Hoevenen stootte de politie op een drugspand met zwaarverslaafde gebruikers.

blg

Flakka is een synthetische drug die sterk in opmars is, nu dus ook in de regio Antwerpen. “We krijgen steeds meer meldingen van dealen en gebruik”, stelt het parket. Verschillende politiezones waren al onderzoeken gestart, en een samenwerking tussen de politiezones Antwerpen en Noord leidde vorige week tot een inval in een vermeend drugspand in Hoevenen (Stabroek).

In het pand werden zeven zwaar verslaafde gebruikers aangetroffen. Volgens het parket was er ook sprake van drugshandel. Na nog eens drie huiszoekingen, ook in het nabije Kapellen, werden uiteindelijk negen personen gearresteerd. Vijf onder hen zijn intussen aangehouden door de onderzoeksrechter. Twee weken geleden was er volgens het parket ook al een aanhouding in hetzelfde onderzoek, van een 42-jarige vermoedelijke dealer van flakka.

Naast flakka spitst het onderzoek zich toe op mefedron of ‘miauw miauw’, een andere vorm van cathinon. “Flakka en miauw miauw hebben een soortgelijk effect als MDMA”, legt het parket uit. “De gebruiker wordt er energiek en blij van. De drugs is vaak al werkzaam vanaf enkele milligrammen, waardoor er een reëel risico is op een overdosis. Het gebruik kan leiden tot angst, paranoïde wanen, psychoses en agressie. In extreme gevallen kan de gebruiker sterven.”