Rechtbanktekening van de verdachte die nu gesproken heeft

Verdachte van moord op Nederlandse journalist Peter R. de Vries komt met excuses in rechtbank: "Als ik terug kon gaan, had ik het anders gedaan"

"Voor jullie zal het verdriet niet minder worden, maar ik wil jullie sorry zeggen voor hetgeen gebeurd is": voor het eerst heeft een van de hoofdverdachten van de moord op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries een verklaring afgelegd. Volgens het openbaar ministerie is hij de "moordmakelaar", de man die de opdrachtgever koppelde aan de uitvoerders van de moord. 

In de "bunker", de hoogbeveiligde rechtszaal in Amsterdam, is het proces over de moord op de Nederlandse journalist in volle gang. Negen mensen staan hier terecht voor de liquidatie van de Vries, bijna drie jaar geleden, onder hen de vermoedelijke schutter en de chauffeur van de vluchtauto. Wie de opdrachtgever is, is nog altijd niet duidelijk - al wordt er wel in de richting van drugscrimineel Ridouan Taghi gedacht.

Journalist Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in hartje Amsterdam, toen hij de studio's van RTL verliet. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Meteen werd er gedacht in de richting van de zware drugscriminaliteit.

De zaak waar hij zich op dat ogenblik in vastgebeten had, was die van Ridouan Taghi, die momenteel terechtstaat in het zogenoemde Marengo-proces. We maakten na de aanslag een reconstructie waar het om draaide en hoe de Vries verweven was in dat Marengo-proces.

Op het proces hebben alle verdachten tot nu toe gezwegen. Tot nu dus: een van de hoofdverdachten heeft nu voor het eerst een verklaring afgelegd. 

Hij richtte zich vooral naar de nabestaanden van de Vries: "Ik wil dat jullie weten dat ik dit niet gewild heb. Ik heb onder druk berichten doorgestuurd", klonk het. "Voor jullie zal het verdriet hierom niet minder worden, maar ik wil jullie sorry zeggen voor hetgeen gebeurd is." 

Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hen zonder enige uitleg door het leven te laten gaan

Krystian M., een van de hoofdverdachten van de moord op Peter R. de Vries

De reden waarom hij het zwijgen doorbroken heeft? Naar eigen zeggen was hij "ontroerd" door een video van de nabestaanden. "Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hen zonder enige uitleg door het leven te laten gaan. Ik wil daarom mijn kant van de zaak belichten. Zonder anderen te belasten, in verband met mijn veiligheid."

Slachtoffer Peter R. de Vries

Volgens het openbaar ministerie is de 28-jarige Pool de zogenoemde "moordmakelaar", de man die de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord met elkaar in contact bracht. 

Nogmaals: het spijt me

Krystian M., een van de hoofdverdachten van de moord op Peter R. de Vries

Hij voelde zichzelf dus "onder druk gezet", maar inhoudelijk wilde hij niet verder ingaan op de details. Hij wilde ook niet vertellen uit welke hoek de bedreigingen kwamen. "Er zijn dingen tegen mij gezegd die ik niet wilde herhalen. Hele heftige dingen. Als ik terug kon gaan, dan had ik het anders gedaan. Nogmaals: het spijt me."

Opmerkelijk moment: familie vraagt om hen recht in de ogen te kijken

Vragen van de rechter of het openbaar ministerie weigerde hij dus te beantwoorden, maar hij ging wel in op de vraag van de familie om hen in de ogen te kijken. Dat leverde een opmerkelijk moment op.

De verslaggever van NOS, die het proces ter plaatse volgt, legt uit: "Hij deed zijn capuchon en mondkap af en draaide zich vervolgens om naar Kelly, Royce (de kinderen van Peter R. de Vries, red.) en hun moeder, die achter in de zaal zitten. Hij deed zijn haren nog even netjes toen hij zich omdraaide en keek hen toen een seconde of tien strak aan, zonder verder iets te zeggen."

Hij draagt zijn verhullende kledij naar eigen zeggen (opnieuw) voor zijn veiligheid: "Mijn mondkap en capuchon heb ik niet aan om jullie allen te disrespecteren of om stoer te doen."

Meest gelezen