© BELGA

RWDM wil match tegen KV Mechelen laten herspelen na niet gekregen strafschop

De wedstrijd tussen KV Mechelen en RWDM krijgt mogelijk een staartje. RWDM kreeg geen strafschop toegekend na handspel van Hairemans in de Mechelse zestien en daarom dienen de Brusselaars nu klacht in bij het Refereeing Department. Na alle polemiek rond de wedstrijd Anderlecht – Racing Genk, een precedent voor het Belgisch voetbal, lijkt het hek nu van de dam.

tsfn, vtvn

LEES OOK. “Dit wordt een straatje zonder einde”: RWDM is al derde ploeg die match wil laten herspelen

RWDM verloor zondag met 3-1 op het veld van Malinwa. De Brusselaars schoten zich na een drieste ingreep van Reine-Adélaïde al na vier minuten in de voet, maar leken na een doelpunt van Mboup alsnog op een diefje een gelijkspel uit de brand te slepen. Tot aanvoerder Schoofs zijn penseel bovenhaalde en Defourny een tweede keer klopte. Pflücke zorgde met zijn tweede van de avond voor de eindstand.

Maar tussendoor had RWDM een penalty moeten krijgen. Toen Hairemans een doorgekopte bal van Mrabti tegen de hand kreeg, appelleerde de VAR scheidsrechter Staessens. De ref zag er echter geen graten in en het spel ging verder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Frank De Bleeckere kwam in ‘Under Review’ terug op die fase: “Geoffry Hairemans raakte de bal met zijn hand in de eigen zestien. Videoref Bram Bram Van Driessche riep scheidsrechter Brent Staessens naar het scherm, maar die bleef bij zijn beslissing om geen strafschop toe te kennen. Het Referee Department verwacht hier wél een strafschop voor RWDM omdat Hairemans een duidelijke beweging maakt naar de bal.”

“Resultaat annuleren”

Koren op de molen van RWDM, dat een klacht wil indienen om de partij te herspelen. Volgens de club zijn de spelregels niet correct toegepast. “De wedstrijd werd helaas ontsierd door een aanzienlijke scheidsrechterlijke dwaling, die het resultaat van de wedstrijd beïnvloedde”, klinkt het op de clubwebsite. “De uitleg van de scheidsrechter roept vragen op. Volgens de heer Staessens was de overtreding van Hairemans geen geldige reden om een strafschop toe te kennen, want ‘de bal kwam van een Mechelse medespeler’. Helaas is het frustrerend en oneerlijk om te zien dat de rechtvaardiging van Staessens een vreselijk gebrek aan begrip van de regels laat zien, omdat het deviëren van een bal door een teamgenoot op geen enkele manier een geldige reden is om een overtreding niet toe te kennen aan de tegenstander. Volgens de spelregels had de penalty toegekend moeten worden.”

© Isosport

In zijn betoog verwijst RWDM als precedent letterlijk naar de competitiewedstrijd van eind december tussen RSC Anderlecht en KRC Genk, die opnieuw gespeeld moet worden. In eerste instantie ving Genk na een klacht om foutief toegepaste spelregels bot bij het PRD, maar in beroep kreeg het wel gelijk van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal.

“Op basis van de spelregels, volgens dewelke de strafschop toegekend had moeten worden, en het precedent dat gevormd is door de wedstrijd tussen KRC Genk en RSC Anderlecht op 23/12/2023, heeft RWDM vanmorgen beroep aangetekend bij het Referee Departement en is van mening dat het annuleren van het resultaat en het herinplannen van de wedstrijd de enige eerlijke en gepaste beslissing is in dit geval”, klinkt het nog.

LEES OOK. “We zijn verbijsterd, het is een kakofonie”: Anderlecht in beroep na beslissing om match tegen Genk te herspelen

MEER OVER KV Mechelen