Guillermo Spelucin R.

"Hatsjie": hooikoortsseizoen is begonnen, ontdek op onze pollenbarometer welke pollen je moet vrezen

Het pollenseizoen is officieel begonnen. Dat meldt het gezondheidsinstituut Sciensano. Opvallend: dit jaar begint het niezen drie weken later dan vorig jaar.

Als je het voorbije weekend een winterwandeling hebt gemaakt, heb je ze misschien zien hangen aan de takken van de bomen: de katjes van de els en de hazelaar. Die zijn al enkele weken te zien, en de volgende weken zullen ze hoge concentraties aan pollen in de lucht veroorzaken. Dat blijkt uit gegevens van het nationale meetnet AirAllergy van Sciensano.

Op dit moment blijven de pollenconcentraties nog relatief laag vanwege de lage temperaturen, maar daar komt dus verandering in.Ā "We kunnen de komende weken hoge pieken verwachten", waarschuwt Sciensano.Ā Ā 

Wetenschappelijk medewerker Astha Tiwari vult aan: "Ook al heeft de laatste vorstperiode ongetwijfeld een deel van de stuifmeelproductie beschadigd, elzen en hazelaars staan nu in volle bloei en hun stuifmeel zal massaal in de lucht vrijkomen over een kortere periode, zodra de omstandigheden voor verspreiding gunstig zijn."

Prikkende ogen en jeuk in de keel

Opvallend: het pollenseizoen begint dit jaar drie weken later dan vorig jaar. In 2023 begon het allergieseizoen ongebruikelijk vroeg, een gevolg van de klimaatverandering. Door de temperatuurstijging verandert de voortplantingscyclus van bomen, waardoor die vroeger en overvloediger stuifmeel produceren. Maar dit jaar is dat dus niet het geval.

De boosdoener: katjes van de hazelaar.
Mintmount@pixabay

Voor mensen die lijden aan een stuifmeelallergie is het begin van het pollenseizoen minder goed nieuws. Zij kunnen last krijgen van prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, een verstopte of net lopende neus, verstopte sinussen, ademhalingsproblemen, verlies van reuk en smaak en jeuk achterin de mond of in de keel.

Koorts is geen symptoom van een stuifmeelallergie. Heb je toch koorts en last van een van de bovenstaande symptomen, dan ben je wellicht ziek en ga je best naar de dokter.

Sciensano raadt allergiepatiƫnten onder meer aan eventueel een mondmasker te dragen, de neus te reinigen met fysiologisch water en de was niet buiten te drogen.

Meest gelezen