Premier De Croo over boerenprotesten: "Ik begrijp hun ongenoegen, maar laat ons het land niet gijzelen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) roept de boze boeren op om vreedzaam te protesteren. "Laat ons het land niet gijzelen", zegt hij. Straks zit hij samen met vertegenwoordigers van de sector. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vraagt specifiek om bij protestacties altijd de hulpdiensten door te laten na een incident eerder vandaag in Antwerpen.

Boze boeren hebben de afgelopen dagen verschillende belangrijke verkeersknooppunten geblokkeerd. Vanmorgen was dat onder meer het geval op het Viaduct van Merksem op de Antwerpse Ring. De actievoerders hadden er bij hun blokkade een brandje gesticht en lieten in eerste instantie de brandweer niet toe om te blussen.

Een brandje vanmorgen op het Viaduct van Merksem

"Het is niet evident om de brandjes te mogen blussen van de boeren", zei Jasmien O van Brandweerzone Antwerpen daarover vanmorgen. "Het is niet zo gemakkelijk. De boeren weigeren om ons de brandjes te laten blussen." Uiteindelijk laten de boeren de brandweer toe om hun werk te doen.

Het is niet evident om de brandjes te mogen blussen van de boeren

Jasmien O, Brandweerzone Antwerpen

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden vindt dit niet kunnen. "Ik begrijp het ongenoegen van de boeren en we omarmen het recht om te protesteren, maar ik vraag met aandrang om dat veilig te doen", zegt ze aan VRT NWS. "Wanneer er brand gesticht wordt, moet er gepast op gereageerd kunnen worden door de hulpdiensten."

"Laat een doorgang voor de veiligheidsdiensten en voor andere weggebruikers", gaat ze voort. "Er zijn veel mensen bijvoorbeeld op weg naar het ziekenhuis of die zich dringend moeten kunnen verplaatsen. Als de boeren op de sympathie van de bevolking willen kunnen rekenen, vermoed ik dat ze geen disproportionele blokkades kunnen blijven doen."

We moeten in dialoog blijven met de boeren om tot een normale organisatie van manifestaties te kunnen overgaan

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) had minister Verlinden eerder vandaag nog opgeroepen om dringend op te treden om de blokkades op te heffen, omdat de protesten veiligheidsproblemen zouden creëren. "De politie grijpt wel degelijk in", benadrukt Verlinden aan onze redactie.

"Ze moeten natuurlijk wel ter plaatse geraken en ze zetten daarnaast vooral in op dialoog om de situatie niet te laten ontsporen", gaat ze voort. "Die beslissingen worden op het terrein genomen. We moeten in dialoog blijven met de boeren om tot een normale organisatie van manifestaties te kunnen overgaan."

Actie in Merksplas eerder vandaag

De Croo: "Laat ons land niet gijzelen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) sluit zich daarbij aan. "Protesteren kan, maar vandalisme niet", zegt hij in de marge van een persconferentie over de belastingen op bedrijfswagens. "Laat ons het land niet gijzelen. We moeten vermijden dat mensen die willen werken of kinderen naar school brengen geblokkeerd worden."

We moeten vermijden dat mensen die willen werken of kinderen naar school brengen geblokkeerd worden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Het vrijmaken van de Antwerpse Ring is er gekomen na overleg met de actievoerders en De Croo wil dat voorbeeld voortzetten door vanmiddag aan tafel te gaan zitten met vertegenwoordigers van de landbouwers.

Videospeler inladen...

Hij gaat donderdag ook hun belangen voorleggen bij de Europese Commissie. "Het gaat onder meer over administratieve lasten die te hoog zijn geworden", legt de premier uit. "Landbouwers willen bezig zijn met hun activiteit, niet met formulieren." Hij wil ook de Commissie een aantal dingen opnieuw bekijkt die een impact hebben op de korte termijn.

"De Belgische landbouwers zijn bij de meest productieve en innovatieve en ze staan voor gigantische uitdagingen, onder meer op gebied van verduurzaming", zegt hij voort. "Ik wil met hen kijken naar een manier waarop ze daar een partner in kunnen zijn."

Meest gelezen