Een slimme bak waar de ratten in terecht komen en later in verdrinken

Lebbeke vangt als eerste gemeente in Oost-Vlaanderen ratten zonder vergif, maar met alcohol

Lebbeke is een proefproject opgestart om ratten op een andere, meer diervriendelijke manier te vangen. Niet langer met vergif, zoals de gemeente dat tot nu deed, maar met een 'slimme bak' waarin de ratten verdrinken in een mengsel van water en alcohol. De nieuwe manier moet ervoor zorgen dat de ratten minder lang lijden, dat er geen andere dieren sterven bij de bestrijding en dat de gemeente exact weet hoeveel ratten ze gevangen heeft. 

Enkele steden en gemeenten gebruiken intussen al een ander systeem dan vergif om ratten te bestrijden, maar Lebbeke is de eerste in Oost-Vlaanderen die nu aan de slag gaat met zo'n nieuw systeem. Tot nu toe werden ratten in Lebbeke bestreden met vergif. Maar heel wat ratten zijn bestand tegen de meeste soorten gif en overleven daardoor. Pas wanneer de ratten veel vergif op hebben, sterven ze eraan. Sinds 2 weken experimenteert de gemeente nu met een ander systeem, met 'slimme bakken'. 

"We zetten een soort bak of installatie waarmee we de ratten detecteren", legt Nathalie Willems van de milieudienst van Lebbeke uit. "Er wordt een soort lokmiddel ingelegd, de ratten worden erdoor aangetrokken en het systeem detecteert hen, waardoor er een soort vertrouwen van de ratten gewonnen wordt. Zodra ze vertrouwd zijn met het lokmiddel en de bak, wordt het systeem op 'vangen' gezet, waardoor de ratten in een mengsel van water, olie en alcohol terechtkomen. Door de lage dichtheid van het mengsel kunnen ze niet meer zwemmen. Waar ratten met vergif soms uren tot een halve dag lijden, zijn ze met dit systeem binnen de minuut dood door verdrinking."

Aan het systeem is ook een app verbonden. Daarop kan de rattenvanger van Lebbeke alles volgen zoals het aantal detecties en het aantal gevangen ratten. Dat is volgens de gemeente meteen een van de voordelen van het nieuwe systeem: met vergif kun je niet achterhalen waar de ratten effectief sterven, en hoeveel het er dan uiteindelijk zijn.  

"Enkel de ratten sterven, geen andere dieren meer"

Bovendien zorgt het nieuwe systeem ervoor dat er geen andere dieren sterven bij het bestrijden van ratten. "De ratten die vergiftigd werden en dan in de natuur terechtkwamen, die konden door andere dieren opgegeten worden, waardoor die ook vaak mee vergiftigd werden", legt Willems uit.  Volgens de milieudienst van Lebbeke zijn er aan het nieuwe vangsysteem ook verschillende functies aangebracht om bijvangst van andere dieren zoals bijvoorbeeld vogels en egels onmogelijk te maken.

Momenteel loopt er een proefproject met 5 bakken. Op 2 weken tijd ving de gemeente 15 ratten met het nieuwe systeem. "Het is nog maar een start, we hopen uiteraard dat dat aantal stijgt", besluit Nathalie Willems. "Maar we gaan het systeem binnenkort evalueren. Als het goed bevonden wordt, willen we extra bakken bijkopen, zodat we er heel ons grondgebied mee kunnen coveren."

©Gemeente Lebbeke

Meest gelezen