AFP or licensors

Olympische Spelen maken reizen naar Parijs en Frankrijk fors duurder 

Wie dit jaar op reis wil naar Parijs zal daarvoor extra budget moeten voorzien. De prijzen van hotelovernachtingen en treinreizen gaan fors de hoogte in. De voornaamste boosdoener zijn de Olympische Spelen die deze zomer in Parijs worden georganiseerd. Ook in de rest van Frankrijk zal je prijsstijgingen voelen. Zo gaan de tarieven van de péage op de autostrades opnieuw omhoog.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

Van 26 juli tot en met 11 augustus organiseert Parijs de Olympische Spelen van 2024. De gevolgen van het mega-evenement zijn nu al voelbaar in de prijzen die je als toerist betaalt. 

Toeristenbelasting

Sinds begin dit jaar betaal je een fors hogere toeristenbelasting op een overnachting in Parijs. Die verhoging kwam er op vraag van het stadsbestuur van de Franse hoofdstad.

Frankrijkkenner Steven Decraene is momenteel in Parijs. Daar volgt hij de boerenprotesten voor VRT NWS. "De eigenaar van het hotel waar wij verblijven, is boos op de overheid. Hij krijgt veel klachten over de hoge toeristenbelastingen. De prijzen zijn echt fors toegenomen."

Voor een hotel met drie sterren is de taks opgetrokken van 1,88 euro naar 5,20 euro per nacht per persoon. Overnacht je in een hotel met één ster of een hostel, dan betaal je 2,60 euro in plaats van 1 euro. Vijfsterrenhotels, zoals bijvoorbeeld die in het pretpark Disneyland Parijs, rekenen nu 10,73 euro per persoon per nacht aan.

Een gezin van twee volwassenen en twee meerderjarige kinderen is al gauw 41,60 euro kwijt aan taksen alleen voor een weekendje Parijs in een driesterrenhotel.

Beluister - Frankrijkkenner Steven Decraene in "WinWin" op Radio2

Péage stijgt opnieuw

Op 1 februari wordt ook reizen met de auto naar Frankrijk weer wat duurder, weet Steven Decraene. "Die tarieven gaan ieder jaar omhoog. De péage in Frankrijk is al niet goedkoop en dit jaar komt er gemiddeld opnieuw 2,7 procent bij. Op langere trajecten kan dat zelfs oplopen tot bijna 6 procent."

Duurdere treinreizen

Dan maar de trein nemen. Vanaf woensdag 31 januari kan je bij Eurostar treinreizen boeken tussen Brussel en Parijs in de periode van de Olympische Spelen. Decraene verwacht dat de prijzen ook duurder zullen uitvallen in vergelijking met een doorsnee zomer. "Daar speelt de wet van vraag en aanbod. Veel mensen willen deze zomer naar Parijs reizen om de Spelen bij te wonen", voorspelt de Frankrijkkenner in "WinWin" op Radio2.

Zowel de NMBS als de Franse spoorwegen bekijken of ze deze zomer ook reguliere treinen naar Parijs kunnen inleggen. "Die zullen er dan een paar uur over doen in plaats van 1 uur en 20 minuten. Op die manier kan je de prijs drukken. Ze verwachten dat er veel Belgen deze zomer naar Parijs zullen afzakken om van de Spelen te genieten."

Parijs nu al minder populair

Maar Belgen die niets hebben met de Olympische Spelen, laten de lichtstad nét meer links liggen voor een zomerse citytrip, zegt TUI. De reisorganisatie noteert met 23 procent gevoelig minder reserveringen, omdat logeren in het zomerse Parijs 25 procent duurder is. Daarmee tuimelt Parijs van de tweede naar de zevende plaats in de top 10 met favoriete bestemmingen voor een citytrip.

Dat verbaast Steven Decraene niet. "Hotelprijzen gaan in Parijs nu vaak maal drie. Ik hoor hier prijzen tot 400 à 500 euro per nacht voor een kamer in bescheiden hotels. Ze willen er zoveel mogelijk uithalen. Maar die kamers zijn nog niet allemaal geboekt. De kans bestaat dus dat ze die prijzen een paar weken voor de Spelen zullen laten zakken. Maar willen mensen die al tickets hebben gekocht voor wedstrijden zo lang afwachten?"

Meest gelezen