© AFP

Zit Rémy de rat er voor iets tussen? Parijs ‘Ratatouille-restaurant’ ziet 1,5 miljoen euro aan wijn mysterieus verdwijnen

Mysterie in Parijs: uit de wijnkelder van het beroemde restaurant La Tour d’Argent, dat een inspiratiebron vormde voor het restaurant in de film Ratatouille, is voor anderhalf miljoen euro aan wijn verdwenen. Van inbraak is er geen spoor.

mts
Bron: Le Parisien, Le Figaro, BBC

Volgens de krant Le Figaro zijn er 83 flessen grandcruwijn weg uit de voorraad van La Tour d’Argent, met naar eigen zeggen 442 (!) jaren op de teller het oudste en ongetwijfeld ook een van de meest iconische restaurants in de Franse hoofdstad. De totale waarde van de verdwenen wijn bedraagt zo’n 1,5 miljoen euro, oftewel gemiddeld zowat 18.000 euro per fles.

Onder de verdwenen wijn bevinden zich naar verluidt behoorlijk veel flessen Romanée-Conti, uitzonderlijke wijnen van het meest prestigieuze landgoed in de Bourgogne, die al snel meer dan 15.000 euro per stuk kosten. Ook de duurste wijnfles die ooit verkocht werd – in 2018 voor 482.000 euro – was een Romanée-Conti, uit 1945.

De eetzaal biedt uitzicht op de Seine en de Notre-Dame.© Gamma-Rapho via Getty Images

De wijnkelder van de Tour d’Argent, die bijna net zo beroemd is als La Tour d’Argent zelf, telt ongeveer 320.000 wijnflessen, waarvan er zo’n 15.000 verschillende op de kaart staan. Die ‘kaart’ is in werkelijkheid een turf van acht kilo die op een karretje naar de klanten wordt gereden. Enkele pronkstukken uit de collectie zijn een Château Gruaud-Larose uit 1870, een Chambertin uit 1865 en een Clos de Vougeot uit 1870.

Zo’n reusachtige wijnkelder vraagt van tijd tot tijd natuurlijk om een inventarisatie. Toen de manager van de kelder daar deze maand werk van wilde maken, merkte men de verdwijning op, zo schrijft Le Parisien. Op 25 januari deed het restaurant aangifte bij de politie, maar sporen van een inbraak zijn er niet gevonden. De vorige inventarisatie dateerde alweer van januari 2020, wat maakt dat de flessen ergens in de voorbije vier jaar verdwenen kunnen zijn. Die ruime marge bemoeilijkt vanzelfsprekend het onderzoek.

(Lees verder onder de foto)

Een blik in de wijnkelder in 1964.© Gamma-Keystone via Getty Images

Een sommelier van het restaurant vertelt tegen Le Parisien dat de flessen allemaal genummerd zijn, wat het voor een dief moeilijk zou maken om ze discreet te verkopen. Tenzij de koper er geen graten in ziet om gestolen wijn te drinken, natuurlijk.

Kennedy en de Queen

La Tour d’Argent, dat uitkijkt op de Seine en de Notre-Dame, ontving door de jaren heen heel wat beroemdheden. De Britse Queen Elizabeth II ging er tafelen in 1948. Andere staatshoofden die er gingen eten zijn onder anderen de Amerikaanse presidenten Kennedy en Nixon en hun Sovjet-collega’s Jeltsin en Gorbatsjov. Andere grote namen die er de voeten onder tafel schoven zijn Charlie Chaplin, Theodore en Franklin Roosevelt, Salvador Dalí, Brad Pitt en Angelina Jolie.

In de sterrenzaak hangt, behalve foto’s van beroemde gasten, ook een kleine illustratie van Rémy, de kokende rat uit de film Ratatouille. De afbeelding is gesigneerd door regisseur Brad Bird, die dagen in het restaurant doorbracht om allerlei tekeningen te maken van het decor. Het restaurant geldt dan ook als een belangrijke inspiratiebron ook de animatiefilm van Pixar uit 2007.

Een beeld uit de animatiefilm ‘Ratatouille’.© IMAGEGLOBE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer