Kamercommissie kan niet stemmen over wet op kernuitstap omdat voorzitter zelf opstapt: “Niet eerste keer dat hij het in de soep laat draaien”

De Kamercommissie Energie is dinsdag door voorzitter Christian Leysen (Open VLD) geschorst omdat de meerderheid niet in aantal was. Om dat te bekomen stapte Leysen echter zelf op, tot groot ongenoegen van de oppositiepartijen die een stemming vroegen over het N-VA-wetsvoorstel om de wet op de kernuitstap aan te passen. Ook binnen de meerderheid klinkt kritiek op de ongebruikelijke werkwijze: “De voorzitter laat het in de soep draaien, en dat is niet de eerste keer”.

gjs
Bron: BELGA

Op de agenda van de Kamercommissie Energie stond dinsdag voor de zoveelste keer een voorstel om de wet op de kernuitstap uit 2003 aan te passen. Die wet bepaalt nu dat er geen nieuwe kernreactoren meer gebouwd kunnen worden en dat de laatste bestaande kerncentrale dichtgaat in 2025, maar intussen heeft de regering beslist om de jongste kerncentrales langer open te houden en om te onderzoeken of er in de toekomst kleine modulaire reactoren - SMR’s - gebouwd kunnen worden. 

Alleen bestaat er binnen de regering nog geen consensus over hoe de wet kan worden aangepast. Open VLD, CD&V en MR dienden eigen voorstellen in, maar daar bleef het tot nog toe bij. Een voorstel van oppositiepartij Vlaams Belang werd in 2019 al weggestemd, maar ook de N-VA heeft een tekst liggen. Daarover wilde de partij dinsdag minstens een advies van de Raad van State vragen om zo het proces eindelijk op gang te trekken, maar zo ver liet Commissievoorzitter Christian Leysen (Open VLD) het niet komen. 

Opgestapt

De manier waarop hij dat deed was echter hoogst ongebruikelijk: Leysen besliste plots om zelf de zaal te verlaten en zorgde er zo eigenhandig voor dat de meerderheid niet langer in aantal was. “De Commissie is afgelopen want ik ben weg”, verklaarde Leysen vlak voor hij de vergadering verliet, al kwam hij daar even later op terug en verklaarde hij dat het slechts om een schorsing van een uur ging. De voorzitter kwam na die schorsing niet meer opdagen, net als de meeste parlementsleden van de meerderheid, waardoor de zitting alsnog gewoon werd opgeheven. 

Bert Wollants (N-VA) noemt de hele vertoning “ongezien”. “De voorzitter holt zelf het parlement uit omdat hij niet wil opkomen voor zijn standpunten. Het is onwaarschijnlijk hoe hij en bij uitbreiding de meerderheid omgaan met het instituut van het parlement”. Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) spreekt van een “schandalige manier van werken”. “De meerderheid haalt alle truken boven om te vermijden dat het tot een stemming komt. Een aantal collega’s zijn voorstander van kernenergie, maar als het erop aankomt stemmen ze niet uit schrik voor de meerderheid.” Ook Georges Dallemagne (Les Engagés) noemde de gang van zaken “schandalig”. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt, en heb nochtans al veel ervaring in het parlement. Hier worden spelletjes gespeeld, zo kun je een parlement niet behandelen.”

Kritiek

Niet alleen de oppositie is ontevreden, ook binnen de meerderheid klinkt kritiek. “De voorzitter laat het in de soep draaien, en dat is niet de eerste keer”, zegt een parlementslid van een meerderheidspartij. “Het meerderheidsoverleg wordt te laat samengeroepen, er zijn geen duidelijke afspraken en dan is het improviseren in Commissie. Niemand begrijpt het.” Séverine de Laveleye (Ecolo), die het als ondervoorzitter van de Commissie moest overnemen van de afwezige Leysen, verwoordde haar ongenoegen zelfs on the record. “Ik vind het betreurenswaardig hoe de werkzaamheden hier werden geregeld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen