Professor landbouweconomie Joost Dessein heeft begrip voor de acties van de misnoegde landbouwers.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor landbouweconomie Joost Dessein heeft begrip voor de acties van de misnoegde landbouwers. © Patrick Lefelon / ID/ Filip Meutermans

INTERVIEW. Landbouwprof: “Ik heb sympathie voor het boerenprotest. Wij zijn de ‘Primark van de veeteelt’ geworden”

Boeren die met hun tractoren het land lamleggen, dat kan professor Joost Dessein, hoofddocent van het departement Landbouweconomie aan de UGent, wel begrijpen. “Het is normaal dat ze protesteren.” Maar hebben de boeren niet zelf voor de problemen gezorgd door veel te veel te produceren? En kan onze overheid de situatie van onze boeren nog wel verhelpen of trekt Europa aan de touwtjes?

43 reacties

  • SONJA ROEKAERTS

    3 maanden geleden
    Nog even en Europa is voor zijn voeding volledig afhankelijk van de buitenlandse import. En ja hoor, al deze voeding wordt héééél ecologisch geteelt. Echt een lachertje ... hier worden de boeren met allerlei maatregels geconfronteerd anders kunnen ze sluiten. Gaat Europa controleren of al die voeding voldoet aan dezelfde kwaliteitsnormen? Ik denk het niet hé. Waar zitten de "groenen" nu ? Wie zegt wanneer en/of wat we kunnen eten tegen woekerprijzen én de voedselvoorraden boycotten? Arm Europa..
  • Evan De Jongh

    3 maanden geleden
    Ik denk dat je u niet alleen moet zorgen maken over de prijs maar ook over uw gezondheid. Vele zaken die in het verleden hier in België verboden zijn omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van de dieren en de mensen zijn niet in alle landen verboden. Er bestaan middelen om dieren rapper vet te mesten, als je niet weet van waar uw producten komen en wat er inzit is dit spelen met mensenlevens.
  • Geerts Danny

    3 maanden geleden
    Groot gelijk met dit protest! Europa is bezig met het elimineren van de landbouw. Al afgevraagd hoe duur wij ons voedsel gaan betalen als het van andere continenten moet ingevoerd worden?
  • Bollen Stefan

    3 maanden geleden
    De boeren leveren nog producten aan dezelfde prijs als 35 jaar geleden. Geen wonder dat ze steeds moesten uitbreiden om de stijgende kosten te betalen en daartegenover staan dan dalende inkomsten. Het economisch model van vandaag is verkeerd. Ze zijn afhankelijk gemaakt door de politiek met allerlei premies en van de verkoop van hun producten kunnen ze nauwelijks nog de kost verdienen. Iedereen krijg index aanpassingen, verdient meer en de boeren niet? Dat kan gewoonweg niet blijven duren
  • Lucas Pelckmans

    3 maanden geleden
    van europa mag in vlaanderen 0,0 gr stikstof uitstoot per hektare, in nederland 0,7 en in duitsland 100 gr stikstof per hectare per jaar. in spanje nog veel meer en in argentinie ? met zijn allen dan aan de spaanse en argentijnse T bone of toch eerst even berekenen hoeveel Nox, ammoniak en co2 uitstoot inclusief t vervoer ervan betekent?