GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Oppositie Hechtel-Eksel kwaad over afhandeling klacht: “Hoeveel heeft dit belastingbetaler gekost?”

Hechtel-Eksel
Meerderheid: HE (15)Oppositie: CD&V (4), onafhankelijke (2), Groen (1), Vooruit (1)

Klacht: Een klacht van ontslagnemend oppositieraadslid Jacky Snoeckx in november bij de gouverneur zorgde voor een verhit debat op de gemeenteraad. Snoeckx, die wilde aanklagen dat beslissingen worden toegevoegd aan de notulen van het schepencollege na kritische opmerkingen op de gemeenteraad, brengt volgens de oppositie een vreemde manier van werken aan het licht. “Uit het dossier leid ik af dat het college van burgemeester en schepenen aan de gouverneur heeft meegedeeld dat het de gewone praktijk is om het college te schorsen tot na de gemeenteraad waarna er verder wordt vergaderd”, stelde oppositieraadslid Sven Saenen (Groen). “Dat de schorsing van de vergadering nooit werd neergeschreven in de notulen wijt het college aan de algemeen directeur. Er wordt hier toch allemaal maar licht overheen gegaan. Wanneer is deze praktijk begonnen? En hoeveel heeft de advocaat die dit verzinsel voor jullie heeft uitgedacht aan de belastingbetaler gekost.”

Gemeenteraadsvoorzitter Nele Lijnen reageerde dat het woord ‘praktijk’ niet letterlijk op te vatten is. “Het gebeurt niet maandelijks maar wordt enkel ingeroepen bij urgentie.” Lijnen stipte daarbij aan dat de gouverneur geen stappen onderneemt. “Maar we nemen wel kennis van zijn bemerkingen en zullen zorgen voor een correct verder verloop.” Burgemeester Jan Dalemans (HE) meende dat het slechts één keer is gebeurd, namelijk toen raadslid Snoeckx op de gemeenteraad had gewezen op het feit dat het reglement voor éénrichtingsverkeer in de Kortestraat niet was verlengd. “Uit veiligheidsoverwegingen hebben we toen na de gemeenteraad met het college samengezeten om dit toe te voegen.”

Truyens (cd&v) betwijfelt of de gouverneur wel ‘waarachtig ‘werd ingelicht. “Zoals jullie het hier vertellen, kan het onmogelijk om een schorsing gaan. Hoe konden jullie voor de gemeenteraad immers weten dat er nadien nog een urgente toevoeging moest gebeuren?” Ook Saenen kon zich niet vinden in de uitleg. “Aan de gouverneur laten jullie uitschijnen dat het een gewoonte is, maar hier vertellen jullie dat het uitzonderlijk was.”

Verkaveling: Vanaf half februari kunnen kopers zich kandidaat stellen voor de 16 bouwkavels in verkaveling De Locht. “De toewijzing zal gebeuren via een puntensysteem waarin naar de band met de gemeente wordt gepeild. De bedoeling is vooral om betaalbare bouwplaatsen te bieden aan jonge gezinnen”, stelde burgemeester Jan Dalemans (HE). Raadslid Truyens (cd&v) vond het woord ‘betaalbaar’ licht overdreven. “Het gaat om bouwplaatsen tegen een conforme schattingsprijs”, stelde Truyens die, refererend aan Limburg.net, ook aankaartte dat er omzichtig omgesprongen moet worden met de ingezamelde persoonsgegevens. Burgemeester Dalemans stelde dat die na de afhandeling van het dossier worden vernietigd.

Toerisme: De gemeenteraad keurde het Toeristisch RUP Hechtel-Eksel definitief goed. Hierin werden zes locaties weerhouden. “Op basis van bezwaren en bemerkingen tijdens het openbaar onderzoek werden de plannen rond het Pijnven, de sportzone Eksel en In den Brand gewijzigd”, stelde burgemeester Dalemans. De site van de hondenschool in Eksel moest zoals bekend worden geschrapt uit het RUP. Raadslid Truyens had geruchten opgevangen dat de vereniging nu druk voelt om te moeten vertrekken. “Ze hebben op hun huidige locatie beperkte nutsvoorzieningen, en we hebben hen afgeraden om op dat vlak nog investeringen te doen en een verhuizing te overwegen”, stelde Dalemans. “Met de ruitervereniging is overeengekomen om het ruiterterrein aan de Mettenberg in twee te delen waarbij een deel door de hondenschool wordt gebruikt. Er is geen enkele urgentie, het proces is opgestart en kan als het moet enkele jaren duren.” Zowel Truyens als Dalemans waren het erover eens dat het gewijzigde GRUP onder druk van vooral het Vlaamse departement Omgeving enkele ontwikkelingskansen beknotte. “Het hele visietraject rond de poort Pijnven is enorm beknot. Er lag een goed afgetoetst businessmodel met kleinschalige overnachtingen, net in functie van de natuur. Jammer dat sommige hogere overheden die kansen niet zien”, stelde Truyens. Dalemans trad bij dat hij niet over de hele lijn gelukkig is. “Maar het is beter dan niets.” (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer