Links: de ‘revenge dress’ van Diana, rechts: Diana’s Jaguar.© Netflix

Kostuums en decor uit ‘The Crown’ gaan onder de hamer: ‘revenge dress’ van Diana kan 14.000 euro opbrengen

In het Londense veilinghuis Bonhams gaan meer dan 450 kostuums en decorstukken uit Netflixreeks ‘The crown’ onder de hamer. De opbrengst gaat naar een tv- en filmschool in Engeland. Er wordt verwacht dat de veiling meer dan een miljoen pond zal opbrengen.

edb

Bonhams heeft zo’n 450 stukken uit zes seizoenen The crown te veilen. Er kan nu al online geboden worden op 300 stukken, de rest wordt live geveild in Londen op woensdag 7 februari.

Verschillende iconische outfits van Diana worden verkocht, waaronder de replica van haar ‘revenge dress’ uit 1994. De prinses verscheen in die jurk de dag nadat Charles in een tv-interview toegaf dat hij vreemdging met Camilla. Elizabeth Debicki droeg ze in seizoen 5 van de reeks. Er wordt verwacht dat ze voor zo’n 9.400 tot 14.000 euro zal gaan. Verder gaan kostuums van Queen Elizabeth, Kate Middleton, prins Filip, prinses Margaret en de Queen Mother onder de hamer.

Heel wat iconische outfits van Diana (hier: Emma Corrin in seizoen 4) worden geveild.© Netflix.

Ook een groot deel van het decor mag de deur uit. Onder meer de deur van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Voor dit collector’s item zou naar verwachting 35.000 euro neergeteld worden. De (namaak)stoel waarop de Britse koningen gekroond worden, is tot 23.000 euro waard. Het duurste item op de lijst is de gouden koets van de koningin. Die wordt geschat op 30.000 tot 50.000 pond, bijna 59.000 euro. Diana’s rijtuig, de replica van de groene Jaguar XJ-S Cabriolet waarmee ze in de jaren 90 rondreed, zou 23.000 euro opleveren.

Bureaus, bedden, pennen, fotokaders, de porseleinen corgi’s die op het bureau van de koningin stonden en zelfs skilatten: zowat alles is te koop. Eén van de opvallendste items is de verlovingsring van Diana, die op 2300 tot 3500 euro geschat wordt. Wie geen duizenden euro’s te spenderen heeft, kan ook zijn gading vinden. Met wat geluk betaal je voor een set glazen met dienblad van de fictieve koningin nog geen honderd euro.

De poort van Buckingham Palace, hier op de set van ‘The Crown’, mag ook de deur uit.© Netflix.

Er wordt verwacht dat de veiling meer dan een miljoen pond zal opleveren. Het geld gaat naar een beursprogramma opgezet in de naam van The crown. Het geeft de volgende generatie fictiemakers de kans om een wereldvermaarde opleiding te genieten op de National Film And Television School in Engeland.

LEES OOK. Laatste seizoen van ‘The crown’ neergesabeld in Britse pers: “Zo slecht dat het een bijna-doodervaring wordt”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER