An Swartenbroekx.© Frank Abbeloos

An Swartenbroekx legt uit waarom het tegenwoordig soms lijkt alsof ze begint te wenen

Wie dezer dagen ‘FC De Kampioenen’-actrice An Swartenbroekx hoort praten, krijgt de indruk dat ze zal beginnen te wenen. Nu verklapt ze wat er aan de hand is.

De volgende aflevering van James de musical schuift de cast van FC De Kampioenen aan bij James Cooke. Dan valt het op dat An Swartenbroekx (54) met bevende stem spreekt. Het lijkt alsof ze elk moment kan beginnen wenen.

‘Bieke’ legt uit wat er juist aan de hand is. Ze sukkelt al een tijdje met spasmodische dysfonie, waardoor ze geen controle heeft over haar stembanden.

In Dag Allemaal gaat ze er dieper op in. “Spasmodische dysfonie is het onwillekeurig samentrekken van de stembanden, soms zijn ook de spieren van het strottenhoofd door de ziekte aangetast. Ik heb daardoor moeite met praten. Het komt en gaat, ik heb er geen controle over wanneer mijn stem plots begint te trillen. Ik vind dat niet zo tof, ik zou liever vlot kunnen vertellen, maar ik heb ermee leren leven.”

Ze zegt nog dat ze door de aandoening heel zenuwachtig lijkt en het overkomt alsof ze elk moment kan beginnen te huilen, “maar dat is niet zo, ik ben gelukkig”. (pom)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer