© Getty Images/iStockphoto

Mensensmokkelaar aan kant gezet met 40 reddingsvesten en opblaasbootje in auto

Maasmechelen -

Een 31-jarige Duitser met Iraanse nationaliteit werd na een achtervolging in Maasmechelen onderschept met zijn auto. In de koffer lagen tal van zwemvesten, een opblaasbootje en brandstof. “Het is duidelijk dat hij betrokken is bij mensensmokkel”, aldus de Tongerse rechter.

Shauni Deferm

Op 3 september 2023 werd de dertiger met zijn BMW met valse Duitse nummerplaat tegengehouden in Maasmechelen na een achtervolging vanuit Nederland. In de koffer van zijn auto vonden agenten 40 reddingsvesten, een opblaasbootje, een buitenboordmotor en een jerrycan met brandstof.

De man verklaarde dat hij de wagen in opdracht naar Frankrijk moest brengen. In ruil kreeg hij 1.000 euro. “Ik heb me er geen vragen bij gesteld. Het was een vriend van mij die me die spullen gaf”, sprak hij tijdens de behandeling van de zaak voor de Tongerse correctionele rechtbank. Wel gaf hij toe dat hij van zijn opdrachtgevers de raad kreeg om te vluchten als de politie hem zou controleren.

De Tongerse procureur sprak over een gekend fenomeen. “Bendes vanuit het Midden-Oosten laten vluchtelingen via Calais met bootjes naar Engeland overbrengen. Het gaat om mensen van Iraanse of Syrische origine”, klonk het.

Fortuin

De rechter veroordeelde de man dinsdag tot een celstraf van 30 maanden en een geldboete van 4.000 euro. Hij besliste ook dat de dertiger, die ondertussen in de gevangenis van Hasselt verblijft, aangehouden blijft. Verder wordt de betichte ook voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

“Het staat vast dat hij betrokken is bij mensenhandel. Vluchtelingen worden in gevaarlijke en mensonwaardige omstandigheden overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk zonder gebruik te maken van geschikt vervoermiddel en materiaal. Niet zelden laten verscheidene personen het leven tijdens zo een overtocht”, luidt het vonnis. “Criminele organisaties maken op schromelijke wijze misbruik van personen die hiervoor een fortuin betalen. De leden van de organisatie verdienen grof geld op kap van deze mensen zonder rekening te houden met hun veiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer