Brusselse influencers voor de rechter nadat online ruzie helemaal ontaardt: “Plots stond mijn medisch dossier met mijn abortus online”

De Brusselse infuencer Maya Niiyaa zette het medisch dossier van een criticaster online.

Brussel -

Voor de rechtbank in Brussel is een proces begonnen tegen een groep Brusselse influencers die een ware online oorlog tegen mekaar ontketend hadden tegen een groep “haters”. “Doodsbedreigingen, vandalisme en plots stond het medische dossier online.”

Dirk Coosemans

Voor de ruzie die in 2019 de hele Brusselse wereld van de influencers op zijn kop zette, staan uiteindelijk zes mensen terecht wegens pesterijen.

Influencer Maya Niiyaa (522.000 volgers op Instagram) was de beschimpingen van een groep “haters” – ze noemen zichzelf ‘critici’ – zo beu dat ze het medisch dossier van een van hen online zwierde. Het meisje dat te kijk gezet werd, Ikram B., kreeg plots tientallen telefoons met bedreigingen en verwensingen.

Onthoofden

“Mijn abortus die ik 10 jaar geleden in alle stilte had laten uitvoeren, stond plots te lezen voor alle volgers van die vrouw”, verklaarde ze eerder al. “Dit had enorme gevolgen. Ik ben moslim en niet getrouwd en in mijn familie werd mijn abortus niet aanvaard. Velen hebben me laten vallen. Ik kreeg ook doodsbedreigingen. Iemand dreigde dat hij me zou komen onthoofden.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

Ook in de andere richting gebeurden hele nare dingen. Maya Niiyaa zag de gevel van haar ouders besmeurd met opschriften: “Sale pute: tu es mort”, ‘vuile hoer, je bent dood’. Ook haar jonge zus kreeg op school verwensingen naar het hoofd.

Baseballknuppel

Omar B., de ex-vriend van Ikram B., liet vanuit een Franse cel nog weten dat hij naar België zou komen en een paar mensen “gehandicapt zou slaan met een baseballknuppel”. Zijn celgenoot zou ook afkomen, met een kalasjnikov. En zo ging het over en weer.

Het parket spreekt van een “zielig dossier”. Volgens wat we vernamen zou het uiteindelijk een jonge studente verpleegkunde geweest zijn die de medische dossiers van Ikram B. en anderen overgemaakt heeft aan haar ‘idool’ Maya Niiyaa. Tegen die laatste is 24 maanden geëist. Voor Ikram B eist het parket 20 maanden. Tegen de vier anderen, onder wie de studente, wordt 18 maanden geëist. Het parket wil uitstel toestaan als de zes wegblijven van sociale media.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen