© AP

Oostenrijk geeft staatsburgerschap aan 26.000 mensen die vervolgd werden door de nazi’s

Bijna 26.000 mensen die zijn vervolgd door het voormalige naziregime in Duitsland of hun nakomelingen hebben sinds 2019 het Oostenrijkse staatsburgerschap gekregen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg dinsdag gezegd.

Bron: BELGA

“Het Oostenrijkse staatsburgerschap geeft aan veel afstammelingen van mensen die tientallen jaren geleden op wrede wijze van hun identiteit werden beroofd een belangrijk deel van hun familiegeschiedenis terug”, zei Schallenberg bij de presentatie in Wenen van een boek over het lot van vijftien nieuwe burgers.

De stap naar het staatsburgerschap van mensen die voornamelijk uit de Verenigde Staten, Israël en Groot-Brittannië komen, is een teken van vertrouwen in het land, zei de minister van Buitenlandse Zaken. De Oostenrijkse Nationale Raad, het lagerhuis van het parlement, heeft de wet op het staatsburgerschap in 2019 unaniem gewijzigd om dat mogelijk te maken.

Te midden van het groeiende antisemitisme in Europa is Oostenrijk een land dat duidelijk aan de kant van Israël staat, zei Oskar Deutsch, de voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Wenen. “Oostenrijk kan steeds meer worden gezien als een veilige haven voor Joden.” Dat is niet vanzelfsprekend gezien de decennialange ontkenning van gedeelde verantwoordelijkheid voor de Holocaust, aldus nog Deutsch.

Oostenrijk heeft zichzelf lang gezien als het eerste slachtoffer van dictator Adolf Hitler. Pas in 1991 werd toenmalig kanselier Franz Vranitzky de eerste regeringsleider die openlijk spijt betuigde over de Oostenrijkse medeplichtigheid aan de wreedheden van de nazi’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer