© Rob Engelaar

Hof van Cassatie: “Kraak van Sky ECC door Belgische speurders was wettig”

Brussel -

Dat Belgische speurders het Sky ECC-netwerk kraakten waarmee criminelen met elkaar in het geheim telefoneerden, was wettelijk geoorloofd. Dat oordeelt het Hof van Cassatie dinsdag in een arrest.

Bron: Eigen berichtgeving

In maart 2021 kondigde de Belgische Justitie aan dat ze wekenlang de drugsmaffia stiekem hadden kunnen afluisteren, hoewel die via beveiligde cryptofoons met elkaar communiceerden. Justitie had daarvoor het Sky ECC-netwerk gekraakt. Uit het daaropvolgende onderzoek naar die afgeluisterde gesprekken zouden maanden, en zelfs jaren later nog arrestaties volgen. Honderden verdachten werden opgepakt, en veroordeeld.

Hun advocaten argumenteren al sinds 2021 dat de kraak van Sky ECC niet wettig was. Advocaat Sam Vlaminck, de raadsman van Antwerpenaar Mohamed El H., bijgenaamd ‘El Toro’, tekende cassatieberoep aan tegen de veroordeling door het Antwerpse hof van beroep van zijn cliënt. Hij argumenteerde onder meer dat de afgeluisterde gesprekken onrechtmatig verkregen waren, omdat ze in strijd zouden zijn met de dataretentiewet.

Het Hof van Cassatie spreekt dat nu tegen: bij communicatie via Sky ECC was er geen sprake van de verwerking van persoonsgegevens door een openbare communicatienetwerk. Het valt dus niet onder de dataretentiewet. (cel)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer