Nog nooit gaven we wereldwijd zoveel uit aan groene energie. “Maar het is niet genoeg”, zeggen experts

Jaar na jaar stijgt het bedrag dat we wereldwijd uitgeven aan technologieën om groene energie te produceren. Toch zijn de inspanningen niet genoeg als we naar een netto nul uitstoot willen.

Waarom is dit belangrijk?

De COP28-top in Dubai bevestigde dat klimaatopwarming een wereldwijd probleem is. Alleen: zullen we op tijd de vooropgestelde doelen halen en zijn de verschillende regeringen bereid om er nog veel meer geld aan uit te geven?

In het nieuws: In totaal gaven we vorig jaar wereldwijd 1,77 biljoen dollar uit aan groene technologieën.

  • In 2022 was dat nog 1,51 biljoen dollar, een stijging van 17 procent. Het totale bedrag dat we uitgeven om de planeet te vergroenen, blijft stijgen, rapporteert onderzoeksbureau BloombergNEF (BNEF).
  • Daarbij moet je vooral denken aan het bouwen van elektrische wagens, het plaatsen van verschillende hernieuwbare energie-installaties zoals windmolens en systemen om waterstof als brandstof te ontwikkelen.
  • Als je daar het verder uitbouwen van schonere toeleveringsketens en nog geplande investeringen bijrekent, dan werd er zelfs 2,8 biljoen dollar geïnvesteerd in klimaatverbetering.
  • De stijgende uitgaven zijn makkelijk te verklaren: de noodzaak om klimaatopwarming te vertragen is steeds duidelijker aan het worden. Vorig jaar was globaal dan ook het warmste jaar ooit gemeten. Internationale akkoorden leggen de lat steeds wat hoger.

Nog veel te doen

De vraag: Is het ook genoeg?

  • De experten in het BNEF-rapport zijn duidelijk: dit is niet genoeg om tegen het midden van de eeuw klimaatneutraal te zijn. Om uit te komen op een netto nul uitstoot rond 2050, een doel dat onder meer de Europese Unie vooropstelt, zouden we wereldwijd tussen nu en 2030 elk jaar 4,8 biljoen dollar moeten uitgeven.
  • Het goede nieuws is dat de curve opwaarts blijft gaan. Albert Cheung, adjunct-CEO van BNEF: “We zitten in het steile gedeelte van de curve, en we zullen een snelle groei zien. Maar of we op weg gaan naar netto nul, dat is een moeilijke vraag.”
  • “De mogelijkheden zijn groot, maar we moeten nog zoveel meer doen.” Als we de uitgestippelde route richting netto nul uitstoot willen halen, dan moeten investeringen met 170 procent toenemen, zegt Cheung.

Wie investeerde in wat?

Ingezoomd: China investeerde het meeste, maar procentueel minder.

  • China mag als land dan wel het meeste hebben geïnvesteerd in groene energie met 676 miljard dollar, dat is maar 6 procent meer dan in 2022.
  • De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de EU samen investeerden 718 miljard dollar, een vooruitgang van minstens 22 procent.
    • De toename komt door de impact van de Inflation Reduction Act in de VS, de toegenomen verkoop van elektrische auto’s (EV’s) en de verhoogde vraag naar hernieuwbare energie, zeker na de problemen rond Russisch gas.
  • EV’s kenden de sterkste boost met 36 procent meer investeringen. Ook in hernieuwbare energie wordt er in totaal flink geïnvesteerd, maar dit was slechts 8 procent meer in vergelijking met 2022.
  • In (groene) waterstof werd drie keer meer geld gestoken. Opmerkelijk, want de energiedrager wordt nog nergens op grote schaal als brandstof toegepast. (evb)
Meer