Paul Van Tigchelt over overbevolkte gevangenissen: “Moeilijk probleem dat niet van de ene dag op de andere opgelost kan worden”

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) noemt het recordaantal gedetineerden in de gevangenissen ‘een moeilijk probleem’ dat niet van de ene dag op de andere opgelost kan worden.

Met het overschrijden van meer dan 12.000 gedetineerden heeft de overbevolking in de Belgische gevangenissen deze week een triest record bereikt. Omdat er te weinig bedden zijn, liggen heel veel gedetineerden op matrassen op de grond.

LEES OOK. Nooit zoveel gedetineerden in Belgische gevangenissen: ‘triest record’ overschreden

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD): “Het is inderdaad een moeilijk probleem dat niet van de ene op de andere dag opgelost kan worden, maar we zetten wel stappen om die overbevolking tegen te gaan”, zei hij dinsdag tijdens een bezoek in de Gentse gevangenis. Volgens hem worden oude gevangenissen terug in de gebruik genomen om meer capaciteit te creëren. En hij wil ook meer detentiehuizen uitrollen om de overbevolking aan te pakken.

LEES OOK. Hof van Cassatie: “Kraak van Sky ECC door Belgische speurders was wettig”

De doorstroming van geïnterneerden naar gespecialiseerde instellingen blijft echter beperkt momenteel. Van Tigchelt wijst er ook op dat de ontmanteling van SKY ECC in drugsdossiers voor veel arrestaties zorgde. “We zijn het slachtoffer van ons eigen succes. We kunnen veel daders klissen, maar zitten met die beperkte capaciteit.” (lmd, mkm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER