Direct naar artikelinhoud
RecapSergio over de grens

‘Fucking hell man! Dit is niet te zuipen!’: de vierde aflevering van ‘Sergio over de grens’ was niet bepaald een kennismaking met culinaire nieuwigheden

Sergio Herman met Dries Mertens in Istanbul.Beeld VTM

Nadat Matteo Simoni hem vanop een surfplank verwelkomde in Costa Rica, werd Sergio Herman in Istanbul opgewacht door voetbalgekke Turken. De reden van de hysterische taferelen: Dries Mertens, de Napolitaanse god in de nadagen van zijn voetbalcarrière. Dit bleef ons bij van de vierde aflevering van Sergio over de grens.

Wie was er te gast?

Dries Mertens glijdt tijdens de weekenden als een kunstschaatser over een grasmat. Nadat hij zijn geliefde Napels door de grote poort verliet, verhuisde hij naar Istanbul, alwaar hij vorig jaar, op zijn 36, voor het eerst in zijn professionele voetbalcarrière een landstitel won met Galatasaray. Met zoonlief Ciro en vrouwlief Kat Kerkhofs aan zijn zijde brengt hij de nadagen van zijn voetballeven door in Turkije. Op Mertens’ uitnodiging zette Sergio Herman voor het eerst voet aan grond in Istanbul.

Welke ‘lekkere gerechtjes’ waren er?

Sergio Herman opende de aflevering met een streetfoodtocht doorheen het doolhof dat Istanbul heet. Ze aten simit (een ringvormig broodje, besprenkeld met sesamzaad), lamsköfte, kebab met groenten en een Turkse pizza. Maar Sergio was vooral te spreken over de plaatselijke koffie: “Fucking hell man! Dit is niet te zuipen! I no like!

De vierde aflevering van Sergio over de grens was niet bepaald een kennismaking met culinaire nieuwigheden. De stervoetballer en sterrenchef trokken dan wel de zee op om een verse bonito (familie van de makreel) aan de haak te slaan, maar kwamen van een kale reis terug. Ze proefden de vis dan maar bij een lokale legende die de bonito fileerde en liet baden in citroensap en olijfolie. “Amai! Wauw!” Dries Mertens’ imitatie van Eddy Wally was à point.

Wat hebben we bijgeleerd?

De innerlijke aftelklok van Dries Mertens is aan het tikken. Hij insinueerde dat Istanbul allicht zijn laatste voetbalbestemming is. “Ik heb veel zin om te stoppen”, zei hij vanuit een Turkse hamam, met een witte handdoek rond het hoofd gedrapeerd. “Ik geniet nog elke dag van het voetbal, het is de mooiste job van de wereld. Maar ik kijk ernaar uit om meer vrijheid te hebben. De volgende stap is rust vinden en huisvader zijn.”

Dries Mertens zal de rest van zijn leven echter niet op zijn lui gat doorbrengen. “Zes op de tien voetballers gaan failliet”, klonk het. “Wij verdienen veel geld, maar op een bepaald moment stopt dat. En dan komen sommige jongens in geldproblemen.” Hij wil na zijn carrière als voetballer in de rol van aangever blijven. Maar in de plaats van met assists te strooien, wil hij jonge spelers adviseren hoe je met geld moet omgaan.

Wat was het grappigste moment?

Sergio Herman pikte Kat Kerkhofs en Ciro met de auto op voor een van de belangrijkste matchen in Mertens’ geschiedenis als voetballer. Het duurde wel even alvorens Sergio Herman doorhad hoe je een Maxi-Cosi installeert. “Je weet dat je een kind verticaal zet en niet horizontaal, hè?” vroeg Kerkhofs laconiek. “Ik dacht dat een vader van vier mij wel zou kunnen helpen.”

Wat was het ontroerendste moment?

Nadat het gezin Mertens-Kerkhofs bijna een decennium doorbracht in Napels, waar Dries Mertens de evolutie van kleine ket tot god doormaakte, drong zich een verhuis naar Istanbul op. Kerkhofs vergeleek de gedwongen verhuizing met liefdesverdriet. “Ik wilde blijven, Dries zei dat het tijd was om te gaan.” Eerder in de aflevering zei ze: “Ik heb beseft dat dat balspel heel mijn leven bepaalt.”

“Ik zet het geluk van mijn man voor op onze woonplaats. Maar soms botst dat, want ik heb zelf dromen en ik zou zelf meer willen doen”, ging Kerkhofs verder. Ze polste ook of Sergio Herman iets had vernomen van Mertens’ toekomstplannen. “Hij heeft toch niet gezegd dat hij trainer wil worden? Want dat is een no-go. Dan moet ik voor de rest van mijn leven dit leven leiden. Dat gaat niet.”

Wat staat er volgende week op het menu?

Hij had Sergio Herman ook kunnen uitnodigen in Marche-les-Dames voor een lunch tussen de paracommando’s, maar Tom Waes doorkruist volgende week Zuid-Afrika met de Zeeuwse chef in zijn zog.

Sergio over de grens, elke dinsdagavond om 20.40 uur op VTM.