Een klant die om 4 uur ’s nachts aanbelde bij apotheek vindt 25 euro wachtvergoeding erover.© if

Apotheker bijt van zich af na kritiek dat hij 25 euro ‘wachtvergoeding’ extra vraagt: “Dan moet hij het maar aan familie vragen”

Harelbeke/Deerlijk -

Een jonge vader uit Harelbeke haalt op Facebook uit naar een apotheker die 25 euro extra wachtvergoeding aanrekende voor een flesje Nurofen van 11,26 euro. Hij belde rond 4 uur ’s nachts voor het koortswerend middel voor kinderen aan bij de apotheek van wacht. De reacties op Facebook gaan van ‘Schandalig’ tot ‘Begrijpelijk’. De apotheker is zich van geen kwaad bewust: “Niemand staat ’s nachts op voor een paar euro.”

Bas De Wilde

“Alleen dringende geneesmiddelen, anders supplement van 25 euro”, hangt er naast de deurbel van de apotheek in Deerlijk. “Ik vind dat er heel wat heisa wordt gemaakt, eigenlijk belachelijk. Om 4 uur ’s nachts moeten we paraat staan voor iedereen die aanbelt. Bij een doktersbezoek wordt al gauw 57 euro aangerekend. Ik vind het een redelijke prijs voor niet-dringende geneesmiddelen”, reageert de apotheker. “En als ze het te duur vinden op dat moment van de dag, dan moeten ze maar naar hun vrienden of familie gaan”, luidt het bij de apotheek in kwestie.

“Het gaat hier niet om het geld, maar om het principe. Mensen betalen vlot 300 euro voor een festival of een dagje aan zee. Maar 25 euro wachtvergoeding zou te veel zijn?!”

“Niets onwettigs”

Bij de Orde van Apothekers wordt benadrukt dat er niets onwettigs is aan zo’n wachtvergoeding. “Het belangrijkste blijft dat de patiënt een apotheek vindt die beschikbaar is en dat ze binnen de grenzen van het redelijke geholpen worden. En met het wachtsysteem garanderen we die dienstverlening”, zegt Gert Laekeman, voorzitter van de Nationale Raad van de Orde van Apothekers.

“Een ander aspect is de betaling. Wat is redelijk? Medicijnen op voorschrift worden door het Riziv betaald, bij andere geneesmiddelen of artikels mag een redelijke wachtvergoeding gevraagd worden. Met de orde werd daar nooit een cijfer opgeplakt. Een apotheker is een vrije ondernemer en bepaalt dat zelf. In vergelijking met de erelonen van dokters of artsen in een ziekenhuis is 25 euro zeker niet hoog. Komt daarbij dat apothekers ook interactie moet bieden om te kijken of er misschien geen beter alternatief is voor wat gevraagd wordt.”

“We zitten met een dienstverlening en zoals in alle sectoren kost zo’n dienstverlening geld”, zegt Laekeman. “Als iemand niet akkoord gaat met de wachtvergoedingen of zo, kan hij steeds een klacht indienen bij de provinciale raad. Die kijken dan naar de redelijkheid van, in dit geval, de wachtvergoeding.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER