Het ergste moet nog komen: volgende dagen nog chaos verwacht door boerenprotest

De boeren zijn nog lang niet klaar met hun acties. Dinsdagavond circuleerde de oproep om woensdag de haven van Antwerpen plat te leggen, en ook elders wordt nog actie verwacht.

“Op woensdag raken we Antwerpen in zijn hart!” De boodschap die massaal de ronde deed onder de protesterende landbouwers liet aan duidelijkheid niets te wensen over. De boeren vinden het niet kunnen dat de havenindustrie alle ruimte krijgt, en de ‘broodnodige landbouweconomie’ niet. Ze roepen op om met tractoren op de sluisdeuren te gaan staan, zowel op linker- als op rechteroever, zodat schepen niet meer in of uit de haven kunnen varen. “Zo leggen we druk op de regering en niet op de burger”, klinkt het vastberaden. En ook: “Laat De Wever eens zien wie er wel broodnodig is.”

Na het uitlekken van de oproep riepen talrijke bedrijven in de haven hun medewerkers die dat kunnen op om woensdag thuis te telewerken.

Ook elders in de provincie Antwerpen zal mogelijk actie gevoerd. Er kwamen oproepen binnen om zowel de ring van Lier als de brug over de Schelde tussen Bornem en Temse met tractoren in te palmen.

Alle op- en afritten in Zeebrugge worden tot donderdagnacht geblokkeerd. Woensdag van 6 uur tot zeker de middag wordt het volledig snelwegcomplex van de E40 in Aalter afgesloten. daar worden naar schatting 400 tractoren verwacht. Ook in Wetteren wordt woensdag het snelwegcomplex geblokkeerd.

Maar vooral donderdag wordt een spannende dag voor automobilisten. Er vindt dan een Europese vergadering over landbouw plaats in Brussel.

Met de Slogan Het Klaverblad is van ons!!! kondigen de boeren hun protestactie van donderdag op de drukke verkeersas in Lummen aan. Plan is om tijdens de ochtendspits van 1 februari de verkeerswisselaar te bezetten. Voor de pendelaars die er dagelijks passeren, is er maar één optie: wegblijven als het kan.

In Gent verwachten ze donderdagmorgen honderden tractoren naar aanleiding van een landbouwsymposium in de Bijloke.

(pavi, thv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer