© REUTERS

Amerikaanse rechter zet streep door megabeloning van 55 miljard (!) dollar voor Elon Musk

Een Amerikaanse rechter heeft een beloningspakket ter waarde van 55 miljard dollar voor Tesla-topman Elon Musk verworpen. Daardoor is de hoogte van het fortuin van de rijkste man ter wereld opeens onzeker geworden. Zonder het pakket zou zijn vermogen dalen tot ruim 154 miljard dollar, waardoor hij de op twee na rijkste persoon op aarde zou worden.

lto
Bron: BELGA

De steenrijke zakenman kreeg het pakket in 2018 al toegezegd bij Tesla. Het ging om het grootste beloningspakket ooit voor een bedrijfsbestuurder. Maar een aandeelhouder bestempelde de megabeloning als buitensporig. Een rechter in Delaware is meegegaan in die redenering. “Het proces dat geleid heeft tot de goedkeuring van de bonus van Musk was heel fout”, zei die. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend.

Musk kreeg destijds aandelenopties toegezegd. Het bedrag komt nu zo hoog uit, omdat de beurskoers van Tesla in de loop der jaren zo flink is gestegen. Het is nu aan alle betrokken partijen om samen te bepalen hoe Musk die excessieve beloning zal teruggeven aan het bedrijf.

Broer

Toen al kon Richard Tornetta, een kleine belegger in Tesla, zich niet vinden in de bonus. Er was meteen veel speculatie dat de beurskoers van Tesla wel eens tot grote hoogte zou kunnen stijgen. Tornetta vond het daarnaast oneerlijk dat Musk de beloning toegewezen kreeg van een bestuur dat eigenlijk volledig onder zijn controle zou staan. Zo was een van de betrokken bestuurders zijn broer Kimbal Musk.

Advocaten van Musk wezen er eerder al dan weer op dat het voorstel in grote meerderheid is aangenomen door de aandeelhouders van Tesla. Door de bonus zou Musk daarbij gefocust zijn geweest op het beter maken van Tesla. Daardoor steeg de beurskoers, wat dan weer in het belang is van alle aandeelhouders.

Waarschuwing

Volgens experts zou het best kunnen dat de uitspraak wat zaken verandert in de zakenwereld. Zo zou het mogelijk minder evident worden dat bedrijfsleiders automatisch hoge bonussen toebedeeld worden. “Het is een erg belangrijke beslissing omdat nu duidelijk vaststaat dat er zoiets is als een buitensporige verloning”, zegt Sarah Anderson van het Institute for Policy Studies bijvoorbeeld in The New York Times.

Als de aandelen Musk afgenomen worden, zou dat een enorme daling van zijn vermogen betekenen. Mogelijk zou hij daardoor in de lijst van rijkste mensen op de planeet zakken naar de derde plaats, weliswaar nog steeds met vele miljarden om zich warm te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer