© REUTERS

Grootste platenfirma trekt muziek terug van Tiktok

Universal Music Group (UMG), ‘s werelds grootste platenfirma, trekt al zijn muziek terug van het sociale netwerk Tiktok. De onderhandelingen met het Chinese bedrijf, over de vergoeding van de artiesten en de auteursrechten, zijn mislukt. In een open brief beschuldigt Universal Tiktok ervan “een bedrijf te proberen bouwen gebaseerd op muziek, zonder een eerlijke prijs voor de muziek te willen betalen”.

gjs
Bron: BELGA

Het huidige contract tussen Universal en Tiktok loopt woensdag/vandaag af, maar wordt dus niet verlengd. In de onderhandelingen kwam onder meer een “passende compensatie” voor artiesten en songschrijvers aan bod, net als de online veiligheid van gebruikers, en het beschermen van artiesten tegen de nadelige effecten van AI, aldus de open brief van UMG. Taylor Swift, The Weeknd en U2 zitten bij Universal.

Tiktok probeerde echter Universal “te intimideren om een deal te aanvaarden die minder waard is dan de vorige, ver onder de marktwaarde ligt en de exponentiële groei niet weergaf”, klinkt het nog.

In een persbericht noemt Tiktok het “triest en teleurstellend dat Universal Music Group zijn eigen hebzucht boven de belangen van zijn artiesten stelt”. Het bedrijf wijst erop dat ze meer dan 1 miljard gebruikers hebben, maar de UMG-topman geeft mee dat Tiktoks omzet overeenkomt met 1 procent van de UMG-omzet.

De grote platenfirma’s krijgen royalty’s van streamingplatforms, zoals Spotify, en sociale media zoals Tiktok. Dat laatste bedrijf zou, nog volgens Universal, slechts een fractie willen betalen van wat de belangrijkste platformen in een gelijkaardige situatie betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer