Levensverwachting van mensen met hiv “nagenoeg normaal” dankzij medicatie

© Shutterstock

Mensen met hiv hebben tegenwoordig een quasi normale levensverwachting. Dat blijkt uit resultaten van een nieuwe studie aan de universiteit van Bristol. Maar wat is de levenskwaliteit van een hiv-patiënt en wat houdt zo’n therapie precies in? Wij stelden de vraag aan Sensoa.

evg

De levensverwachting van een 20-jarige die met hiv-therapie startte na 2008 is momenteel 78 jaar. Twintigers die met hiv-therapie startten in 2010 zullen tien jaar langer leven dan zij die in 1996 een eerste behandeling kregen. Dat concludeerden onderzoekers aan de universiteit van Bristol na een onderzoek bij 88.500 mensen uit Europa en Noord-Amerika.

Zij signaleerden opvallend minder sterfgevallen bij mensen die de therapie startten tussen 2008 en 2010 dan zij die tussen 1996 en 2007 met de behandeling begonnen.

Volgens de onderzoekers is dit een gevolg van nieuwe medicatie, maar heeft het ook te maken met een betere preventie en screening.

”Mensen met hiv verouderen sneller”

“De aidsremmers die we vandaag ter beschikking hebben onderdrukken het virus langdurig bij negen op de tien patiënten, waardoor ze op een comfortabele manier kunnen verder leven”, aldus prof. dr. Linos Vandekerckhove. “Op zich is dit dus in zekere zin goed nieuws, maar we weten helaas ook dat hiv-patiënten gevoeliger zijn voor ouderdomsziekten. Mensen met hiv verouderen iets sneller.”

“Bovendien zorgt roken ervoor dat die ouderdomsziekten een nog grotere impact hebben op een hiv-patiënt dan op iemand die niet besmet is. We proberen er als artsen dus alles aan te doen om ouderdomsziekten en roken te voorkomen bij onze patiënten.”

“Hiv is ongeneeslijk, maar eerder chronisch dan dodelijk”

Vandaag wordt een hiv-infectie behandeld via een combinatie van hiv-remmers. Deze nieuwe ‘antiretrovirale’ therapievorm weet het virus beter te onderdrukken dan de vorige, waardoor progressie naar aids (langer) uitblijft. De behandeling is voor het leven en moet heel strikt nageleefd worden.

“Hiv is ongeneeslijk, maar eerder chronisch dan dodelijk. De combinatie van geneesmiddelen zorgt voor minder nevenwerkingen en dus voor een betere levenskwaliteit en levensduurte”, zegt prof. dr. Dominique Vandijck van de UHasselt.

Hebben (jonge) mensen nu ook minder schrik om besmet te worden?

De schrik zit er anno 2017 echter nog steeds in, laat Cruyssaert van Sensoa weten. “We merken dat bij mensen nog vaak oude opvattingen over hiv en aids leven. Ze maken dikwijls de automatische associatie tussen aids en sterven.”

De vele doembeelden over aids weerhouden jongeren er echter niet van om onveilig te vrijen. “De beslissing om al dan niet veilig te vrijen is meestal helemaal niet rationeel. Het heeft veeleer met de omstandigheden te maken, of men dronken is bijvoorbeeld.”

“Laat je testen na risicocontact"

Cruyssaert benadrukt wel dat een vroege ontdekking van het virus nog steeds erg belangrijk blijft. “Wij raden mensen sowieso aan om zich te laten testen na een risicocontact. Dan kan er ook tijdig met medicatie gestart worden. En dat is vooral interessant om de kans op overdracht te reduceren. Als je vlug start met medicatie kan het virus teruggedrongen worden tot een ondetecteerbare vorm.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen