Ze haalde even het wereldnieuws omdat ze beweerde dat ze Maddie McCann was, maar daar heeft Julia intussen heel veel spijt van

“Ik denk dat ik Maddie McCann ben.” Met die opmerkelijke post op sociale media haalde de 22-jarige Julia Wandelt begin vorig jaar het wereldnieuws. Vandaag heeft de Poolse daar veel spijt van, zo zegt ze in een interview met BBC.

gjs

De Poolse Julia Wandelt richtte bijna een jaar geleden een Instagram-account op met als naam @iammadeleinemcann (Ik ben Madeleine McCann). Ze was niet de eerste die beweerde het in 2007 verdwenen Britse meisje te zijn, maar door de fysieke gelijkenis won haar claim toch snel aan aandacht. In geen tijd had ze meer dan een miljoen volgers.

LEES OOK. Poolse “Maddie McCann” excuseert zich bij ouders van echte Maddie, maar blijft geloven in haar gelijk

Wandelt beweerde toen in talrijke posts dat ze die claim deed om meerdere redenen. Er was “iets” dat haar oma zei, er was de fysieke gelijkenis, maar volgens de twintiger ook het mysterieuze gedrag van haar moeder en hoe die weigerde om babyfoto’s te tonen.

Spijt

Voor een nieuwe reeks artikels en podcasts over desinformatie en fake news ging de nieuwsdienst van BBC de 22-jarige Poolse recent opzoeken. In het eerste interview dat ze geeft sinds de heisa zegt ze veel spijt te hebben van haar beweringen toen. “Ik heb er nooit iemand mee willen kwetsen, ook de familie McCann niet”, zegt ze. “Ik wilde gewoon weten wie ik ben.” De beweringen zou ze nu naar eigen zeggen niet meer doen. “Ik zou dat ook zeker nooit op sociale media doen. Dat kan je vernietigen”, zegt ze.

Waarom ze het dan deed? Ze had grote gaten in haar geheugen over haar kindertijd. Psychologen zeiden dat die kwamen door het seksueel misbruik dat ze verdrongen had, maar Wandelt wilde toch nagaan of die gaten niet een groot geheim zouden verhullen. En zo kwam ze bij de Maddie McCann-theorie uit, na rond te neuzen op het internet. “Ik heb de politie in Polen en het Verenigd Koninkrijk zo vaak gebeld”, zegt ze nog. “Maar niemand nam het ernstig.” Daarom nam ze haar toevlucht tot sociale media. “Zoveel steun als in die beginperiode heb ik nooit gevoeld.” Al kwam er helaas ook snel kritiek, en kreeg Julia mentale problemen. Voor de bekendheid heeft ze het nooit gedaan, benadrukt ze.

Ze nam alle beweringen terug na een DNA-test die alle twijfel wegnam. Ze verontschuldigde zich dan ook meteen bij haar familie en bij de familie McCann. “Ik weet niet of ze op de hoogte waren en of ze verdrietig waren om wat ik gedaan had. Dus ik wilde gewoon sorry zeggen. Ik wilde echt niet dat ze door mij meer stress hadden of verdrietig waren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer