Mustii en Joost komen tegen elkaar uit in de halve finale.

Loting kan buurlanden niet uit elkaar houden

België en Nederland samen in halve finale Eurovisiesongfestival

Malmö -

België en Nederland komen dit jaar allebei uit in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Een poging om te vermijden dat bevriende landen in dezelfde halve finale zouden terechtkomen, lijkt niet helemaal gelukt.

De loting vond gisteravond plaats in het Zweedse Malmö, dit jaar gaststad voor het Eurovisiesongfestival, na de overwinning van Loreen vorig jaar. De deelnemende landen werden ingedeeld in groepen, om landen die elkaar in het verleden vaak punten hebben gegeven, uit elkaar te houden. Het was lang wachten gisteravond om te weten wanneer Mustii voor ons land aan de slag mag, want België kwam als laatste uit de urne en kreeg een plaats toebedeeld in de tweede helft van de tweede halve finale.

De poging om bevriende landen te scheiden bleek in de praktijk moeilijk te realiseren. In de groep van België zitten vier setjes van buurlanden: België-Nederland, Noorwegen-Denemarken, Letland-Estland en Oostenrijk-Zwitserland. Dat is niet onbelangrijk want, net als vorig jaar, geeft alleen het publiek punten tijdens de halve finales. Volgende maand wordt bekendgemaakt met welk liedje Mustii ons land zal vertegenwoordigen. 

De halve finales vinden plaats op dinsdag 7 en donderdag 9 mei. De precieze startorde van elk land wordt later nog geloot. De tien landen uit elke halve finale met de beste score gaan door naar de finale op zaterdag 11 mei. Daar ontmoeten ze gastland Zweden en de vijf grote Eurovisielanden, die rechtstreeks naar de finale gaan.

( Guy Van Vliet)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER