IN BEELD. Dit is het 6e Lichtfestival van Gent: vuurvliegjes, maskers, satellieten en een magische onderwaterwereld

10 werken van het Lichtfestival van Gent.© De Gentenaar

Gent -

De kunstwerken zijn geïnstalleerd en uitgetest, het parcours is afgezet: het Lichtfestival Gent is klaar om de zesde editie af te trappen. Vanaf woensdag kan je vijf avonden lang genieten van 31 lichtkunstwerken, verspreid over de stad.

Fien Lakiere

Woensdagavond is het opnieuw tijd voor het Lichtfestival in Gent. De lichtjes worden aangestoken om 19 uur met een officiële opening op de Vrijdagmarkt. Daar torent Jacob van Artevelde voor de gelegenheid boven het plein uit in een grote doorzichtige bol, onder een dikke laag sneeuw.

Vijf dagen lang kan je de installatie samen met dertig andere lichtkunstwerken bewonderen, telkens van 19 uur tot 24 uur. Op zondag gaan de lichtjes al aan om 18 uur. Het Lichtfestival is gratis te bezoeken en loopt over een parcours van 7,2 kilometer.

De Gentenaar mocht dinsdagavond al eens een kijkje gaan nemen tijdens de generale repetitie. De laatste testen beloofden alvast veel goeds voor de rest van de week. Stop met scrollen als je van verrassingen houdt, maar lees zeker verder voor een voorproefje van het Lichtfestival 2024.

Glas in lood

De glaskunstenaars van Atelier Mestdagh laten met de Gentse Jana Roos vijf grote glazen silhouetten tot leven komen op een lange catwalk. Zo elegant zag je glas nog nooit.

Reï, nummer 1, stadshal

© fvv

Metalen masker

Een beetje angstaanjagend, zeker als je eronder door moet. De Roemeense artiest Radu Ignat ontwierp een metalen masker waarvan het gezicht door de projecties steeds verandert.

Facelessmen, nummer 3, Hoogpoort

© fvv

Blauwe Sleepstraat

Eigen ontwerpen van buurtbewoners kleuren de Sleepstraat blauw, samen met de Duitse kunstenares Claudia Reh. Studenten van het KASK wekken de projecties tot leven met live performance.

It’s a question of blue, Sleepstraat, nummer 8

© fvv

Onderwaterwereld

Zeker niet te missen, deze. Het Gentse bedrijf Create won tijdens eerdere edities al de harten met hun brand in de neuzekesfabriek aan de Zuid, de vuurspuwende draak op het François Laurentplein en de raketlancering in het Zondernaampark. Dit jaar toveren ze een loods waar normaal spullen gestockeerd staan om tot een spectaculaire onderwaterwereld.

Oceans of light, nummer 10, Sint-Salvatorstraat

© fvv

Tram als canvas

De Franse kunstenaar Charles Pétillon gebruikt een oude tram aan het Stapelplein als canvas en vulde hem met honderden lichtgevende ballonnen. Lijkt wel een communiefoto.

Hyphen, nummer 12, Stapelplein

© fvv

Levende havenkranen

Ooit het kloppend hart van de historische Gentse haven, nu enkel nog een decorstuk. Door het Belgische bedrijf Fisheye krijgen de havenkranen rond het Handelsdok toch weer een extra dimensie.

Doktron, nummer 16, Handelsdok

© fvv

Lopende figuurtjes

Als je lang genoeg wacht, zie je al de lopertjes tegelijk. Vrede en vrijheid zijn volgens Slowaakse kunstenaar Sedemminut niet vanzelfsprekend, dus we moeten ze blijven achterna hollen.

For Peace, nummer 17, Kleindokkaai

© fvv

Hersenspinsels

De hersenspinsels en toekomstbeelden van Gentenaars worden tot leven gebracht door AI. Al is het hoofd waaruit ze ontstaan, eigenlijk het beste deel van het kunstwerk.

Visionair, nummer 20, Dok-Noord

© fvv

Europese satellieten

Deze projectie van het European Space Agency doet je zin krijgen om zelf naar de ruimte te reizen. Het futuristische werk kijkt vanuit de ruimte naar onze planeet.

Guardians of Earth, nummer 21, Fluviussite

© fvv

Lichtgevende dronerace

Op dit zoemend raceparcours krijgen de drones zes minuten om de eindmeet te halen. Dat is exact even lang als de tijd die brandweervrijwilligers krijgen om in de kazerne te staan.

Parkoer Pompier, nummer 22, Fluviussite

© fvv

Vliegende olifant

Alsof je naar een 3D-film in een pretpark staat te kijken. In Kongostraat verschijnen de vliegende olifanten en andere dieren vijf meter boven de grond.

Magic Circle, nummer 23, Kongostraat

© fvv

Verlichte ramen

Het lijkt alsof er een (stil) feestje aan de gang is tussen de machines in het Industriemuseum Miat. Kunstenaar Tom Lagast wou dit werk tonen op de Belgacomtoren, maar kreeg een ander historisch Gents gebouw als decor.

Colour Boost II, nummer 24, Industriemuseum

© fvv

Trippen in het heelal

Deze illusie op een watergordijn neemt je mee tot in het heelal. De trip van het vorige Lichtfestival op de Vlasmarkt, maar dan vanuit een ruimteschip.

Monad, nummer 27, Portus Ganda

© fvv

Vuurvliegjes

Een van simpelste, maar prachtigste werken. Aan het Baudelopark zoemt een sprookjesachtig veld vol vuurvliegjes.

Firefly Field, nummer 28, Baudelopark

© fvv

Laat je stem bloeien

In dit werk aan kan je in een microfoon roepen om te zien welke tekening jouw stem maakt. Elke stem geeft een andere prachtige plant.

Stem, nummer 30, rotonde Sint-Jacobs

© fvv

Ruimtelancering

Net als in 2021 wordt er opnieuw iets de ruimte in gelanceerd tijdens het Lichtfestival. Geen raket deze keer, maar boodschappen in morsecode. Je liefde verklaren aan een alien? Grijp je kans.

Message to Space, nummer 31, Walter De Buckplein

© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen