© AFP

Mysterie opgelost? Onderzoekers beweren vliegtuigwrak van Amelia Earhart te hebben gevonden

Het is intussen bijna 87 jaar geleden dat luchtvaartpionier Amelia Earhart verdween tijdens een vlucht rond de wereld. Nu zegt een Amerikaans bedrijf dat ze het wrak van haar vliegtuig mogelijk gedetecteerd hebben op de bodem van de Stille Oceaan. Ze hebben er sonarbeelden van.

Thierry Goeman
Bron: cnn

Earhart was een beetje de rockster van die tijd, de Taylor Swift van toen, zeggen Amerikaanse historici. Wat ze deed was weinig vrouwen gegeven in die tijd. Amelia werd dan ook wereldberoemd toen ze in 1928 als eerste vrouw de Atlantische Oceaan overstak samen met piloot Wilmer ‘Bill’ Stultz en copiloot en monteur Louis E. ‘Slim’ Gordon. Dat was 5 jaar nadat Charles Lindbergh dezelfde oversteek had gemaakt.

Negen jaar later verdween ze spoorloos tijdens een nieuwe spectaculaire vliegtocht. Ze wilde als vrouw rond de wereld vliegen. Vandaar dat het verhaal over haar verdwijning vandaag nog altijd zo erg leeft. Allicht stortte ze neer in zee, maar in de loop der jaren deden verschillende alternatieve theorieën de ronde.

Sonarbeelden

Maar een diepzee-exploratiebedrijf heeft nu een sonarbeeld vastgelegd van een voorwerp op de oceaanbodem dat op een vliegtuig lijkt. Het team denkt dat het object de Lockheed 10-E Electra van Amelia Earhart zou kunnen zijn, die bijna 87 jaar geleden vermist raakte. In dat geval moet uitgegaan worden van een vliegtuigcrash in zee en kunnen alle andere theorieën worden geschrapt.

Al zal het nog geruime tijd duren voor er bevestiging komt en voor het wrak naar de oppervlakte kan worden gehaald. Het is trouwens niet voor het eerst dat een expeditie beweert dat ze het wrak hebben gevonden. Maar nooit waren er sonarbeelden als bewijs.

(Lees verder onder de foto)

Een sonarbeeld van het gevonden wrak.© Deep Sea Vision

Een team van onderwaterarcheologen en mariene robotica-experts van Deep Sea Vision, een oceaanexploratiebedrijf gevestigd in South Carolina, zegt dat ze nu met de modernste technieken mogelijk voor een doorbraak hebben gezorgd.

Door gebruik te maken van sonarbeeldvorming, een hulpmiddel om de oceaanbodem in kaart te brengen, hebben ze iets ontdekt wat mogelijk op een vliegtuigwrak lijkt. Het ligt op meer dan 4.877 meter diepte op de bodem van de Stille Oceaan.

De algemene veronderstelling is dat Earhart met haar vliegtuig neerstortte in de zee. Als het gespotte wrak effectief dat van Earhart is, kunnen alternatieve pistes uitgesloten worden

Het team gelooft dat het om de Lockheed 10-E Electra gaat, een vliegtuigje voor maximaal 10 personen waarmee Earhaert en haar navigatiepartner – want veel instrumenten stonden er toen nog niet in een vliegtuig – de wereld probeerden rond te vliegen.

Maar op 2 juli 1937 raakte het vliegtuigje vermist. Ze waren vanuit Lae, Papoea-Nieuw-Guinea, opgestegen voor de volgende etappe van hun trip rond de wereld. Maar het toestel verdween boven de oceaan.

De beelden van het wrak zijn gemaakt op ongeveer 161 kilometer van Howland Island, zegt Tony Romeo, CEO van Deep Sea Vision en voormalig inlichtingenofficier van de Amerikaanse luchtmacht. Dat zou alvast kunnen kloppen, want het was de richting waar ze naartoe vlogen.

LEES OOK. Onterecht onbekende vrouwen

“We hebben de kans om een ​​van de grootste Amerikaanse verhalen ooit af te ronden en andere denkpistes uit te sluiten”, zegt hij enthousiast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gegijzeld en gestorven

”Een History Channel-documentaire uit 2017 stelde dat Earhart en Noonan mogelijk waren neergestort op de Marshalleilanden – ongeveer 1.609 kilometer verwijderd van Howland Island – waar ze werden gevangengenomen en naar Saipan Island werden gebracht, gegijzeld en uiteindelijk stierven. De theorie was gebaseerd op een foto uit het Amerikaanse Nationaal Archief waarop verschillende wazige figuren te zien waren. Onderzoekers meenden daarop de piloot te hebben herkend.

LEES OOK. Is een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart opgelost? “Lichaam van Amelia Earhart is gevonden”

De International Group for Historic Aircraft Recovery, oftewel TIGHAR, theoretiseerde in 2016 dat Earhart en Noonan een ruwe landing op een rif in de Stille Oceaan overleefden, maar later als schipbreukelingen stierven. Het TIGHAR-team beweerde dat een skelet van een schipbreukeling, gevonden op het eiland Nikumaroro, Kiribati, in 1940 overeenkwam met Earhart’s lengte en etnische afkomst.

Maar de meest algemeen aanvaarde theorie, die van de Amerikaanse regering, blijft tot op vandaag dat Earhart en navigator Noonan in de Stille Oceaan bij Howland Island zijn neergestort toen het vliegtuig zonder brandstof kwam te zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer