© Instagram Fred again..

Festival

Pukkelpop lost eerste twee headliners, maar affiche van Lowlands verklapt nog meer

HASSELT / -

Pukkelpop laat voor het eerst van zich horen dit jaar: de eerste twee headliners zijn binnen. U gaat op vrijdag 16 augustus dansen, en hoe.

Christof Rutten

Bijna exact een jaar nadat Pukkelpop de komst van Billie Eilish loste op de schermen van een container aan de Hasseltse kanaalkom, dropt het festival nu zijn eerste twee headliners voor de editie van 2024. Pukkelpop vindt dit jaar plaats van donderdag 15 augustus tot en met zondag 18 augustus.

Stormzy komt naar Kiewit.© Geert Van de Velde

De eerste hoofdact die Pukkelpop bekendmaakt is Fred again.. (met kleine a en twee puntjes achteraan, jawohl). In 2022 speelde hij in de Dance Hall in Kiewit, zijn Belgische festivaldebuut (na een eerdere indoor passage in de Botanique): een bewijs dat Pukkelpop de vinger aan de muzikale pols weer goed aanvoelde. Vorig jaar regende het vijfsterrenrecensies na zijn passage in The Barn op Werchter. Voor zijn concert in de AB waren velen hopeloos te laat en zonder moeite verkocht hij zijn show in Paleis 12 uit: 12.500 bezoekers. Er is een klik tussen Fred again.. en het Belgische publiek, dat is duidelijk. Dat zegt hij ook na de passage in Werchter: “Dit was een van mijn meest geschifte concerten ooit”, pent hij neer op Instagram. Zijn roadies moesten het materiaal op het podium vasthouden omdat het publiek zo hard te keer ging op de houten dansvloer, dat alles dreigde te verschuiven.

(lees verder onder de beelden)

Fred again.. zoekt het publiek op tijdens zijn set in Werchter.© Koen Bauters

Fred again.. live is live.© Koen Bauters

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In 2024 keert Frederick John Philip Gibson, zoals hij echt heet, terug naar Hasselt. De producer en multi-instrumentalist die onder andere hits voor Ed Sheeran schreef, met Marea (we’ve lost dancing) een anthem maakte voor de drang om weer te dansen na de coronacrisis, en de muzikant die niemand minder dan Brian Eno als mentor had, keert nu terug door de grote poort. Hij zal het hoofdpodium van Pukkelpop afsluiten op vrijdag 16 augustus.

Een van de artiesten die Fred again.. producete staat ook al zeker op Pukkelpop 2024, en ook op de vrijdag op de main stage: Stormzy. Die kent Pukkelpop ook maar al te goed: zijn passage in 2019 op het hoofdpodium staat nog altijd in ons geheugen gegrift. Eerst vette grime uit Londen en dan dansen: dat komt goed. Morgen belooft Pukkelpop meer namen.

www.pukkelpop.be

Ook Lowlands maakt eerste namen bekend

Queens Of The Stone Age.© Maarten De Bouw

Met Fred again.. en Stormzy maakte Pukkelpop de headliners voor vrijdag bekend. Tegelijkertijd loste het Nederlandse Lowlands ook namen, en dat zijn er een pak meer. Daarbij zitten ongetwijfeld kanshebbers voor Pukkelpop.

Lowlands - op 16, 17 en 18 augustus in hetzelfde weekend als Pukkelpop - maakt ook de komst van dancetopper Fred again.. bekend. Maar daarnaast dropt het ‘zusterfestival’ van Pukkelpop al meteen een 50-tal nieuwe namen. Bijzonder interessant, want je kan er prat op gaan dat daar acts bij zijn die ook op Pukkelpop staan.

Queens of the Stone Age is misschien wel de grootste naam naast Fred again.. die naar Lowlands komt. Maar ook de komst van de volgende bands is ondertussen bevestigd: Goldband, Big Thief, Denzel Curry, Froukje, IDLES, Inhaler, J Hus, Jorja Smith, hiphoplegende Nas, Peggy Gou, Sampha, Skrillex, The Smile (met Thom Yorke en Jonny Greenwood van Radiohead), Barry Can’t Swim, Blawan, Brutalismus 3000, CHO & The CHOSENS, grandson, HAEVN, Half Moon Run, Harry Mack, Hermanos Gutiérrez, Hudson Mohawke, Jungle by Night, Maribou State, Overmono, The XX-frontdame Romy, Sleaford Mods, Spinvis, Spiritbox, Sticks, Ama Lou, Backxwash, Bob Vylan, Fat Dog, Flowdan, Grove, LA Priest, Lander & Adriaan, MSPAINT, Pachyman, Ramkot, university, Wargasm en Soulwax.

Beetje extra aandacht voor een opvallende naam in die nieuwe lichting van Lowlands: Sugababes! De meidengroep die in de jaren ‘90 hits scoorden - u bent al Push the button aan het neuriën - is de laatste jaren weer actief.

Alle info: www.lowlands.nl (cru)

Sugababes.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer