Stockfoto

Binnenkort gratis begeleiding op maat voor werknemers die eerste tekenen van burn-out vertonen

Werknemers die de eerste tekenen van een burn-out vertonen, krijgen binnenkort de mogelijkheid om een gepersonaliseerd begeleidingstraject te volgen om erger te voorkomen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Het traject zou volledig vertrouwelijk en gratis moeten zijn.

Nadat een pilootproject bij werknemers uit de ziekenhuis- en bankensector, die geconfronteerd worden met een burn-out, positieve resultaten heeft opgeleverd, heeft de federale regering besloten om 6 miljoen euro vrij te maken voor gratis begeleiding op maat voor werknemers die vroege symp­tomen van een burn-out vertonen.

"Gepast leren omgaan met spanningen op het werk is een van de belangrijkste uitdagingen van vandaag", aldus minister Vandenbroucke. "Veel werknemers verliezen betekenis of ervaren te veel stress. We moeten werkgevers en werknemers optimaal blijven ondersteunen bij het streven naar meer welzijn op het werk." 

 De bedoeling is jaarlijks tot 1.650 mensen te helpen. "Net als in alle andere sectoren van de samenleving moeten we onze inspanningen niet alleen richten op de behandeling van problemen, maar ook op preventie en vroege diagnose", besluit Vandenbroucke.

Regering zet ook in op preventie spier- en rugletsels

In het kader van meer preventie werkt de federale overheid ook aan wet­geving die spier- en skeletziektes, die 200.000 werknemers en zelfstandigen al langer dan een jaar thuishouden, moet voorkomen. Dat schrijft De Tijd. In België zit een half miljoen werknemers en zelfstandigen al langer dan een jaar thuis wegens ziekte. In een derde van de gevallen gaat het om mensen met rug- en spierletsels. 

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) werkt aan een koninklijk besluit dat het risico op spier- en rugletsels in bedrijven op dezelfde hoogte plaatst als blootstelling aan kankerverwekkende stoffen of psychosociale risico's. Dat moet ertoe leiden dat bedrijven, preventiediensten en arbeids­geneesheren de kwestie ernstiger nemen.

Zowel de werkgevers als de vakbonden zijn het eens met die manier van aanpakken. Er is wel nog een advies van de Raad van State nodig over het ontwerp van koninklijk besluit. 

Meest gelezen