© dpa/picture alliance via Getty I

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin stelt fans gerust: “Geen Champions League-finale in Saudi-Arabië tijdens mijn ambtstermijn”

De voorzitter van de Europese voetbalconfederatie UEFA, Aleksander Ceferin, verzekert dat er onder zijn bestuur geen finale van de Champions League in Saudi-Arabië zal worden georganiseerd. “Niet tijdens mijn ambtstermijn, maar ik zal hier niet voor eeuwig zijn”, vertelde hij tijdens een sportcongres in het Duitse Hamburg.

Quinten Torfs
Bron: BELGA

Saudi-Arabië investeert al een aantal jaren miljarden in de sport. In het voetbal trokken heel wat grote namen, met voorop Cristiano Ronaldo, voor exorbitante bedragen naar de Saudi League om er hun kunsten te tonen. Het land is ook favoriet om het WK van 2034 binnen te halen en recent organiseerden de Spaanse en Italiaanse voetbalbonden er hun respectievelijke Supercup-finales.

Ondanks de enorme injectie van Saudische middelen in het voetbal, ziet Ceferin het land niet als een bedreiging voor het Europese voetbal. De Sloveen meent dat de strategie om voetbalvedetten te lokken niet de juiste is. “Als je voornamelijk spelers koopt die niet langer in Europa kunnen spelen en je betaalt hen te veel, ontwikkel je dan je eigen jonge spelers?”, vraagt hij zich af. “Europese supporters doen twee dingen: ze volgen hun team en hun nationale ploeg. En ze volgen competities. Ze volgen geen spelers.”

Saudi-Arabië krijgt al langer veel kritiek omdat het land op grote schaal mensenrechten zou schenden en aan “sportwashing” zou doen, het gebruiken van sport om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen. Niettemin is Saudi-Arabië de enige kandidaat voor de organisatie van het WK 2034 en lijkt de toewijzing slechts een formaliteit gezien het rotatiebeleid van de FIFA. Dat bepaalt dat alleen landen van Azië en Oceanië voor 2034 in aanmerking komen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer