© EPA-EFE

Uber krijgt privacyboete van 10 miljoen euro

Uber krijgt een privacyboete van 10 miljoen euro omdat het Amerikaanse technologiebedrijf te onduidelijk is over de omgang met persoonlijke gegevens van Europese chauffeurs. Volgens de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens gaf Uber onvoldoende openheid over hoelang het dit soort gegevens bewaarde.

gjs
Bron: BELGA

Daarnaast was het onduidelijk naar welke landen buiten Europa Uber die informatie doorstuurde. En Uber zou het chauffeurs die via de app van het bedrijf ritten uitvoerden, ook moeilijk hebben gemaakt om informatie op te vragen over hun persoonlijke gegevens.

Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen is transparantie over de verwerking van persoonsgegevens belangrijk voor de privacybescherming. “Als je niet weet wat er met jouw gegevens gebeurt, dan weet je ook niet of je benadeeld of oneerlijk behandeld wordt, en kun je niet voor je rechten opkomen.”

Chauffeurs

De boete kwam er na een klacht namens 170 Franse chauffeurs, die zich beklaagden over de moeite die ze moesten doen om inzage te krijgen in alle gegevens die Uber over ze had verzameld. De chauffeurs hadden aangeklopt bij de Franse mensenrechtenorganisatie Ligue des droits de l’homme et du citoyen (LDH), die een klacht indiende bij Franse privacywaakhond. Bedrijven zijn volgens Europese privacyrichtlijnen verplicht om die informatie op aanvraag te delen met klanten of gebruikers van een app. Uber had weliswaar een digitaal formulier om zo’n aanvraag te doen, maar dat was volgen AP moeilijk vindbaar.

“Dit laat zien dat Uber een dermate hoge drempel plaatste wanneer chauffeurs hun recht op privacy wilden uitoefenen en dat mag niet. Uber had de chauffeurs juist moeten faciliteren. Dat staat ook in de wet”, zegt Wolfsen.

Dat een Nederlandse toezichthouder de boete uiteindelijk uitdeelt, komt doordat Ubers Europese hoofdkantoor in Amsterdam gevestigd is. Volgens de AP heeft Uber nu wel maatregelen genomen om zaken te verbeteren. Uber heeft toch bezwaar gemaakt tegen de boete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer