Direct naar artikelinhoud
LezersreactiesBoerenprotest

‘Een hoevekip voor 7 euro is simpelweg niet realistisch’: lezers over boerenprotest

Boerenprotest in Antwerpen.Beeld Photo News

Het hele land is al enkele dagen in de ban van de boeren. Wij vroegen aan onze lezers hoeveel begrip ze hebben voor het boerenprotest en hoe ze kijken naar de blokkades en de daarmee gepaard gaande verkeershinder. Een selectie uit de inzendingen.

‘Stop die subsidiewaanzin’

Honderd procent begrip kan ik hier toch niet voor opbrengen. De overlast van stakingsacties langer dan een dag is niet meer te rechtvaardigen. Doe dan liever een paar aangekondigde prikacties.

Het is trouwens een aanzienlijk deel van de Europese subsidies dat naar de landbouw gaat, en dan heb ik het nog niet over individuele gunstmaatregelen van landen. Zulke subsidies kunnen tijdelijk ondersteunen, maar ze zijn nooit duurzaam en leiden finaal naar een doodlopende straat. En zoals nu bots je dan op een muur van onbegrip. Stop die subsidiewaanzin en doe er ook journalistiek onderzoek naar.

Wat de oplossing betreft: onrendabele bedrijven moeten er uit, geef ze desnoods een uitkering en koop hun investeringen en schulden op en verkoop ze aan andere landbouwers. En anders moet je alle regels en het milieubeleid volledig aanpassen. Er is geen andere oplossing.

Etienne Leconte (66) uit Bellingen

Lees ook

Waarom zijn de boeren zo boos op hun eigen kaskoe, Europa? ‘Zonder Europese steun zouden landbouwers heel zwaar in de problemen komen’

‘Voor iedere boer die hier verdwijnt, komt er een nieuwe bij in het buitenland’

De acties van de boeren zorgen ook in ons bedrijf voor (leverings)problemen, toch heb ik sympathie en begrip voor hun acties.

Wat kunnen ze nu anders nog doen om aandacht te vragen voor hun zaak? Als dit wurgbeleid zo doorgaat, wordt de boerenstiel iets waar kinderen binnen twintig jaar over leren in de geschiedenisboeken. We mogen iets cruciaals als voedselvoorziening niet afstoten naar het buitenland. Voor iedere boer die hier verdwijnt, komt er een nieuwe bij in het buitenland. We hebben op wereldvlak immers niet minder maar juist meer voedsel nodig. Gaan we dan echt toelaten dat de boeren hier weggepest worden, om dan achteraf producten te gaan invoeren vanuit andere continenten? Is dat echt wat we willen? Ik alvast niet.

Kathy Vanhaesebrouck (42) uit Gent

‘Alsof een werkgever zou zeggen: meer uren kloppen aan hetzelfde loon’

Zolang de landbouwsector regels opgelegd krijgt om duurzaam te produceren maar geen enkele inspraak heeft in de prijs die ze krijgen voor hun producten, zal er geen degelijke oplossing komen.

Ik heb alle begrip voor hun acties. Mocht een werkgever plots zeggen: ‘Vanaf nu moeten jullie meer administratie uitvoeren en dezelfde output genereren, en dus meer uren kloppen, aan hetzelfde loon’, dan staat iedereen aan het stakingspiket. Dus waarom zouden we geen begrip opbrengen voor deze manifestaties?

Tim Van Moer uit Herne

Lees ook

Hoeveel verdienen boeren eigenlijk? ‘Wij maken tot 30.000 euro winst per jaar. Maar we werken wel zo’n 100 uur per week’

Van omgekieperde mestkar, over ‘groene hoer’ tot opgeknoopte pop: waarom we ons hart vasthouden als we protesterende boeren zien

‘Een hoevekip voor 7 euro is simpelweg niet realistisch’

De boeren moeten ook naar zichzelf durven kijken: ze zijn - deels door de Boerenbond - zelf ingestapt in het verhaal van meer en groter in de plaats van anders. Daarnaast hebben ze jarenlang geweigerd om maatregelen te implementeren; van ernstige controles was weinig sprake en de afbouw van stikstof over laatste 20 jaar in vergelijking met de industrie is erg beperkt gebleven. De versnelling van de regelgeving is dus een gevolg van jarenlange uitstel en vertragingsmaneuvers.

Maar er zijn ook terechte redenen voor het boerenprotest. De verdeling van de Europese subsidies is effectief in het voordeel van grote conglomeraten en vakorganisaties zoals de Boerenbond. Er zal dus een wijziging in het beleid moeten komen met veel meer focus op de gezinsbedrijven, en dat vergt maatwerk.

Daarnaast is de hamvraag: welke landbouw past nog in dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden? Misschien is er opnieuw een soort ruilverkaveling nodig tussen landbouw en natuur om grotere natuurgebieden te creëren?

Tot slot is er ook een mentaliteitswijziging nodig bij onszelf, de consument. Een hoevekip voor 7 euro is simpelweg niet realistisch. Consumenten en de volledige voedselindustrie moeten beseffen dat de prijszetting beter moet voor de boeren. Maar die moeten dan weer accepteren dat de veestapel (fors) gereduceerd moet worden.

Dave Vander heyde (56) uit Aalst

Boeren tijdens een actie van de Boerenbond in Merksplas.Beeld BELGA

‘Generaties lang hadden ze een melkveebedrijf, maar toch kan mijn man, hun enige zoon, het niet overnemen’

Mijn gepensioneerde schoonouders hadden een melkveebedrijf in de Kempen. Hun enige zoon, mijn echtgenoot, heeft ervoor gekozen om het bedrijf na vele generaties toch niet over te nemen. Met échte pijn in het hart, maar er zit gewoon geen toekomst meer in. Mijn schoonouders hebben élke dag 24/24 voor hun dieren gezorgd. Weekends en vakanties kenden zij niet. Mijn schoonmama haar lichaam is kapot gewerkt. Ze sukkelt met haar knie, heup en rug. Zo zijn er veel boeren.

Ik ben dankbaar voor het Belgische vlees, zuivel en fruit dat op ons bord komt. Denk maar aan de lege rekken tijdens corona. Globalisering maakt onze natuur kapot, niet de lokale boeren. Wij westerlingen kunnen allemaal wat minder voedsel consumeren, absoluut. Ik ontken het stikstofprobleem niet. Maar als ze onze landbouw kapot maken, is het alternatief dan geïmporteerde kip uit Brazilië?

Natalia Goossens-De Wiest (33) uit Horebeke

‘We eten in België veel meer vlees dan goed voor ons is’

Een groot deel van de subsidiegelden stroomt naar de veehouderijen. Zonder die steun zouden veel van die boerderijen het financieel niet redden, en daar zit een groot probleem. We eten in België veel meer vlees dan goed voor ons is en dat is niet alleen slecht voor onze gezondheid, denk aan hartproblemen en kanker, maar het kost de samenleving ook opnieuw geld door de druk die dit legt op de gezondheidszorg.

Dan is er nog de efficiëntie van het hele systeem. Het voedsel dat we aan de dieren geven, zou veel meer mensen kunnen voeden als we het direct zouden eten. En al dat land dat gebruikt wordt voor het houden van vee en het verbouwen van hun voer zou teruggegeven kunnen worden aan de natuur, om zo een oplossing bieden voor het stikstofprobleem.

Want dat opbrengsten van de boeren onder druk staan, komt mede door de klimaatverandering. De landbouwindustrie heroriënteren van vlees naar plantaardige voeding zou een positief effect hebben op het klimaat, hun opbrengsten en onze maatschappij. Dus ja, ik snap waarom de boeren protesteren. Maar misschien moeten we eens beginnen met de juiste vragen te stellen. Waarom geven we zoveel subsidies aan een product dat klimaat en gezondheid schaadt, in plaats van te investeren in duurzame voeding die efficiënt gebruik maakt van land en grondstoffen?

Hannelore Veelaert (34) uit Antwerpen

‘Europasceptici komen hier aan hun trekken’

Alle begrip voor het boerenprotest, maar toch maak ik me ook zorgen want Europasceptici komen hier aan hun trekken. De beelden die we nu zien kunnen de toekomstige kiezer richting zeer rechts tot extreemrechts duwen. Of zelfs richting een ‘bexit’.

Het klopt, Europa lijkt zeer log en dominant, maar het is soms ook zeer vrijgevig. Acties zoals deze zullen kiezers tegen Europa doen stemmen, terwijl het plaatje ruimer is.

Dirk Elsen (63) uit Lint

‘Opvallend: milieuactivisten worden heel anders aangepakt’

Wat mij vooral opvalt is het verschil in aanpak van bijvoorbeeld milieuactivisten. Wanneer die laatste groep een, laten we eerlijk zijn, onbelangrijke luchthaven in Deurne proberen te blokkeren treedt er een heel politieapparaat in werking, mét matrakken en pepperspray.

Wanneer tractoren de hoofdwegen blokkeren, wordt er afwachtend en ‘in overleg’ gereageerd. Beide groepen hebben nochtans zeer valide beweegredenen en een gelijkaardige manier van protest voeren. Waarmee ik niet wil zeggen dat de boeren ook hardhandig aangepakt moet worden, integendeel, maar het valt toch op.

Kanti Kuijk (26) uit Antwerpen