Jongeman (20) krijgt verkeersboete met gerechtskosten van 19 miljoen euro: “Ik heb er niet van kunnen slapen”

© RR/BELGA

Niel/Kortrijk -

Een menselijke fout is snel gebeurd, maar zou je er nog begrip voor hebben als dat er eentje is dat je letterlijk miljoenen zou kosten? De familie El Asbat uit Niel kreeg deze week een brief van de FOD Financiën in de bus met de uitnodiging tot betaling van een verkeersboete van 960 euro, maar verslikte zich in de koffie toen ze de gerechtskosten las: meer dan 19 miljoen euro. “Zoiets kan toch alleen maar in België”, vertelt vader Aziz.

Dante Bellon

De 20-jarige zoon van Aziz kwam in augustus vorig jaar terug van Parijs en was nog even langs Kortrijk gepasseerd. Daar hield de politie hem staande, omdat hij door het rood was gereden. Bij de verdere controle bleek ook dat de jongeman met een voorlopig rijbewijs rondreed. Hij was op vier vlakken in fout: hij reed zonder begeleider, had geen ‘L’ op de achterruit, reed ’s nachts rond en reed door het rode licht, genoeg voor de politie om hem naar de politierechtbank van Kortrijk te sturen.

Fout vakje

Daar kreeg hij een boete van 960 euro, die hij volgens zijn vader ook zelf wilde betalen. “Ik was op het werk en mijn zoon belde mij op dat hij de boete had gekregen. Hij zei er meteen bij dat hij ervoor ging opdraaien, en ik ben blij dat hij die verantwoordelijkheid zou nemen. Hij werkt nog als student. Maar maandag kregen we thuis een brief van de FOD Financiën en die was minder prettig.”

“Opnieuw belde mijn zoon mij op het werk op en hij zei dat hij een brief had gekregen waarin stond dat hij bovenop de boete ook nog eens 19 miljoen euro gerechtskosten moest betalen. Ik zei: ‘Dat kan niet, check dat zeker nog eens.’ Hij stuurde mij een foto van de brief door via Whatsapp en ik heb hem ook vier, vijf keer moeten bekijken. Ik heb meteen uitgetikt op het werk en ben naar huis gereden. Ik greep die brief vast en keek die minutenlang na. Ik dacht eerst dat de komma fout stond en dat het 19 euro of 193 euro zou zijn, maar dat was dus niet.” (Lees verder onder de illustratie)

Op de boete stond wel degelijk 19 miljoen euro aan gerechtskosten.© rr

Daarop besloot meneer El Asbat om contact op te nemen met de politierechtbank in Kortrijk, “maar daar geloofden ze het niet omdat het blijkbaar niet in hun systeem zat”. Toen besloot hij om de FOD Financiën te bellen. “Ik heb minstens acht keer proberen te bellen, maar ik kreeg maar niemand aan de lijn. Na het keuzemenu sloeg de telefoon steeds af omdat iedereen bezet zou zijn. Mijn zoon bleef er rustig onder. Die dacht ‘ons vader lost dat wel op’. (lacht) Maar uiteindelijk blijkt nu dat het om een administratieve fout ging en de persoon de datum verkeerdelijk had in het vakje van de gerechtskosten had geschreven, en dat het systeem dat dus als bedrag had ingevuld.”

“Enkel in België”

Aziz blijft er nu kalm onder en kan er wel om lachen, maar hij heeft er slapeloze nachten opzitten. “Zoiets kan toch alleen maar in België? Stel je voor dat we die brief niet zouden zien en er binnen de twee weken een deurwaarder aan onze deur staat. We hebben net ook een nieuw huis gekocht en wat kosten gehad, dus dat zou heel onze droom aan diggelen hebben geslagen. Ik verdien wel goed de kost, maar zo’n brief kan ineens alles veranderen. Mijn collega’s zeggen ook dat ik schadevergoeding moet vragen, maar oké.”

Intussen kent de familie de nieuwe boete met gerechtskosten, die – in tegenstelling tot de vorige – in totaal ‘maar’ 1.400 euro bedraagt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen