PhotographerEmmanuelDP

Kappersfederatie wil geen prijsverschil meer tussen mannen en vrouwen: "Genderneutrale prijzen afhankelijk van hoeveel tijd erin kruipt"

De federatie van Belgische kappers vindt dat kapsalons voor hun prijzen beter geen onderscheid meer maken tussen mannelijke en vrouwelijke klanten. Nu betalen vrouwen vaak nog veel meer dan mannen, onafhankelijk van hoeveel werk een kapper aan het kapsel heeft. Sommige kapsalons hebben wel al genderneutrale tarieven, al zijn die eerder nog een uitzondering dan de regel.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Sinds 8 januari presenteert hij elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

"Genderneutrale prijzen zijn absoluut een goed idee. Je kan die bepalen aan de hand van de tijd die een kapper nodig heeft voor de klant", vindt Charles-Antoine Huybrechts, woordvoerder van de Belgische kappersfederatie Febelhair.

De federatie kan haar leden niet verplichten om genderneutraal te worden. "Het is zelfs wettelijk verboden om prijzen op te leggen. Wel geven we hen advies om hun tarieven te bepalen."

"Het is belangrijk dat kapperszaken rendabel blijven. Daarom raden we hen bijvoorbeeld aan om 1,30 euro per minuut aan te rekenen. Maar een verschil tussen mannen en vrouwen moet er anno 2024 niet meer gemaakt worden", zegt de federatie bij "WinWin" op Radio2.

Genderneutrale prijzen

Heel vaak zijn de tarieven bij de kapper voor vrouwen nog een pak hoger dan die voor mannen. Ongeacht de lengte van het kapsel of de hoeveelheid werk dat erin kruipt. Toch zijn er al kapsalons die het anders aanpakken.

Wakko Kapper in Brussel is daar een voorbeeld van. Daar betalen mannen, vrouwen of non-binaire mensen met hetzelfde kapsel al sinds eind 2020 evenveel.

"Ik speelde al langer met het idee om de prijzen genderneutraal te maken", legt zaakvoerder Charlotte Jacob uit. "Ik vond het oneerlijk dat vrouwen altijd meer betalen dan mannen, terwijl we soms net meer tijd nodig hebben om een man te knippen."

Vrouwen met kort haar vinden dit natuurlijk een fantastisch idee 

Charlotte Jacob, Wakko Kapper Brussel

Hoe wordt zo'n genderneutrale prijs dan berekend? "Onze prijslijst is gebaseerd op de hoeveelheid werk die de kapper moet leveren. Ik werk met drie prijssegmenten. Een blok van 20 minuten is voor klanten met heel kort haar, waar je bij wijze van spreken enkel met de tondeuse moet doorgaan."

"Ik reken 30 minuten voor gewone, simpele kapsels die enkel wat bijgewerkt moeten worden. En we hebben 40 minuten nodig voor mensen die een volledige nieuwe snit willen. Dat vraagt meer tijd en dus betalen die klanten meer. Maar of je nu een man of een vrouw bent, je betaalt evenveel." 

Wie is hier nu het meest blij om?  "Vrouwen met kort haar vinden dit natuurlijk een fantastisch idee. Vrouwen betaalden systematisch meer dan mannen, gewoon omdat ze vrouw zijn. Nochtans zijn er veel vrouwen met een even korte coupe als mannen", zegt Charlotte Jacob. 

Beluister het verhaal van kapster Charlotte in "WinWin" op Radio2:

Wij denken er ook aan om onze prijzen genderneutraal te maken, maar we zijn bang om mannelijke klanten te verliezen

Mahasti Bahmanyar, kapster Don y Doña in Gent

Kapsalons hebben vaak goede intenties, maar zijn ook bang dat de maatregel niet altijd op evenveel begrip zal kunnen rekenen. Ook bij kapsalon Don y Doña in Gent overwegen ze om de prijzen gelijk te stellen voor mannen en vrouwen.

Mahasti Bahmanyar is styliste in het kapsalon en merkt dat klanten meer en meer reageren op het klassieke tariefsysteem. "Sommige klanten vinden de prijzen oneerlijk. Vrouwen met kort haar vragen zich af waarom zij meer betalen dan een man."

Mahasti begrijpt die vraag volledig. "We willen de prijzen gelijkstellen, maar eerlijk gezegd zijn we ook bang voor de reactie van de mannen. Want voor hen gaat de prijs zeker niet dalen. We zijn bang dat we mannelijke klanten zouden verliezen."

Ook bij kapper Fabio Vignini van kapsalon Barber-Ella klinkt er twijfel. "Op dit moment werken we nog met twee verschillende prijslijsten. Maar ook wij denken erover na om de mannen en vrouwen gelijk te stellen." 

Meest gelezen