© Guy Puttemans

Oud-minister Kris Peeters (CD&V) geen kandidaat voor verkiezingen 2024

Oud-minister Kris Peeters (CD&V) zal bij de komende verkiezingen niet op een lijst staan, niet bij de Vlaamse, Europese en federale verkiezingen in juni en niet bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat heeft hij woensdag gezegd.

Bron: BELGA

Het mandaat van de 61-jarige Peeters als vicepresident van de Europese Investeringsbank (EIB) loopt af. Tijdens zijn laatste persbriefing in die functie zei hij dat hij een aantal aanbiedingen heeft in België en in het buitenland. “Ik zal een paar weken de tijd nemen om de mogelijkheden te bekijken.” 

Peeters was in 2019 nog lijsttrekker voor het Europees Parlement voor CD&V. In 2018 nam hij als lijsttrekker deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Hij was daarvoor van Puurs naar Antwerpen verhuisd. CD&V haalde 6,8 procent van de stemmen en was daarmee pas de zesde partij van Antwerpen.

De laatste jaren bleef Peeters weg van de Belgische politiek. “Ik heb vanuit Luxemburg (waar de EIB is gevestigd, red.) soms de wenkbrauwen gefrontst over bepaalde beslissingen van de regering of over bepaalde posities die mijn partij heet ingenomen”, zei hij. Peeters wil wel lid blijven van CD&V.

Tijdens de persconferentie van de EIB had Peeters kritiek op de bankentaks van de federale regering. Hij begrijpt niet dat die ook toegepast wordt op leningen van de Europese Investeringsbank aan banken. Die leningen zouden vervolgens moeten doorstromen naar kleine en middelgrote ondernemingen, maar banken willen ze niet omdat de bankentaks ze te duur maakt.

Smeekbedes om dat probleem op te lossen bij de Nationale Bank en bij verschillende federale ministers, waaronder zijn partijgenoot Vincent Van Peteghem van Financiën, brachten geen soelaas. Peeters hoopt nu dat de volgende regering de wet wel aanpast om de EIB-leningen buiten de bankentaks te houden.

Peeters brak ook een lans voor de landbouw. Hij vindt dat in het beleid onvoldoende rekening is gehouden met het feit dat landbouwers dag en nacht met onvoorspelbare weersomstandigheden worden geconfronteerd. Bovendien zal de landbouw altijd een impact hebben op het klimaat, zei Peeters. “Je kan er geen zero impact ondernemers van maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer