© Shutterstock

Roerende voorheffing levert schatkist ruim 5 miljard euro

De roerende voorheffing heeft de Belgische staatskas bijna 5,4 miljard euro opgeleverd in 2023. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. Een jaar eerder lag dat bedrag een half miljard lager. Hoewel de inkomsten van de beurs- en effectentaksen allebei een duik nemen, brengen de drie samen zowat 6 miljard euro in het laatje, 400 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Bron: BELGA

De voorheffing op roerende dividenden stijgt al enkele jaren, na een duik in 2020. Voor 2021 en 2022 staan respectievelijk 3,93 miljard euro en 4,88 miljard euro in de tabellen.

De omstreden effectentaks wordt geheven op effectenrekeningen met een gemiddelde waarde boven een miljoen euro. Het standaardtarief bedraagt 0,15 procent. Over het algemeen zitten die inkomsten al jaren in de lift, maar dit jaar nemen ze weer een stapje terug. Vorig jaar leverde de effectentaks nog 409 miljoen euro op, in 2023 was dat 385,6 miljoen euro.

Ook de taks op beursverrichtingen bracht minder op: 316,9 miljoen euro tegenover 349,2 miljoen euro. Het is al het tweede jaar op rij dat de inkomsten van de beurstaks, die wordt geheven bij de aankoop en verkoop van financiële effecten, dalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer