Collage van foto's rond AI

VRT lanceert vernieuwde EDUbox rond AI voor jongeren

Van ChatGPT tot zelfrijdende auto's. Artificiële intelligentie ontwikkelt zich razendsnel in alle sectoren van onze samenleving. Maar wat is de impact van AI op ons dagelijks leven? De vernieuwde EDUbox Artificiële intelligentie zet jongeren op weg om de toekomst beter te begrijpen.

Artificiële intelligentie duikt tegenwoordig overal op, vaak zonder dat we het zelf beseffen. En hoewel AI veel mogelijkheden biedt, zaait het ook onrust. Wat is AI? Welke principes zitten achter deze slimme technologie? En waarvoor kan het gebruikt worden?

De vernieuwde EDUbox Artificiële intelligentie: Slimme machines leren begrijpen speelt in op recente ontwikkelingen en geeft leerlingen uit het secundair onderwijs inzicht in alle aspecten van AI. Aan de hand van actuele voorbeelden, informatieve fiches en opdrachten maken jongeren kennis met begrippen als 'machine learning', 'deep learning' en 'generatieve AI' en worden ze uitgedaagd om na te denken over ethische dilemma's.

Boordevol expertise

De vernieuwde EDUbox AI zit boordevol informatie en kennis van experten. Onder meer VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe, onderzoeker bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij Michiel Vaes, professor An Jacobs (VUB) en professor Mieke De Ketelare (Vlerick Business School) gaan dieper in op de mogelijkheden en valkuilen van AI.

De EDUbox AI is bovendien een samenwerking van VRT met Brightlab, imec, Kenniscentrum Data en Maatschappij, amai en Mediawijs.

Aan de slag met de EDUbox AI

De EDUbox AI is beschikbaar als downloadbare pdf en interactieve website. Deze formats zijn ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas.

De EDUbox komt bovendien met een handleiding voor leerkrachten. Daarin zit heel wat extra informatie over hoe dit thema aangepakt kan worden in de klas. Leerkrachten kunnen dit gratis leermiddel inzetten om te werken aan de onderwijsdoelen.

Meer over EDUbox

EDUbox is een educatief en interactief concept van VRT om jongeren van het secundair onderwijs te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. 

Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. Eerder kwamen al onderwerpen als energie, politiek, nepnieuws, sexting en lezen aan bod. Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je op de website van VRT.

Blijf op de hoogte

Zit je met vragen of wil je meer informatie? Mailen kan op edubox@vrtnws.be.

Benieuwd wat EDUbox in de toekomst brengt? Schrijf je in op de wekelijkse nieuwsbrief Onderwijs.

Meest gelezen