Hooliganisme

21 hooligans dan toch bestraft na rellen bij Club Brugge-Antwerp: “Geweld was hun enige doel”

© Photonews

19 hooligans van Club Brugge en het bevriende ADO Den Haag zijn in beroep veroordeeld tot twee jaar cel voor de zware rellen na de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp in 2017. De leider van de groep kreeg samen met een collega 30 maanden, omdat zij eerder al betrokken waren bij rellen bij de match tegen Napoli. In eerste aanleg gingen ze nog vrijuit door een procedurefout.

Olivier Scheir

Op 22 oktober 2017 stonden Club Brugge en het net gepromoveerde Antwerp tegenover elkaar in de competitie. Club won met 1-0. Nadien kwam het tot zware rellen in de buurt van het Jan Breydelstadion. Langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries gooiden hooligans met straatmeubilair, palen, stenen en zelfs ontwortelde boompjes naar de politie, die massaal aanwezig was.

Commissaris met gebroken kaak

De relschoppers veroorzaakten heel wat schade aan voertuigen, woningen en winkels. Ze duwden de auto van een rolstoelgebruiker omver en staken het voertuig in brand. Een commissaris werd geraakt door een steen. Hij hield er een gebroken kaak aan over. In totaal raakten maar liefst twaalf agenten gewond.

Onderzoek wees uit dat North Fanatics van Club Brugge een honderdtal tickets had geregeld voor ‘bevriende’ hooligans van ADO Den Haag. Dankzij camerabeelden en gsm-filmpjes konden 21 relschoppers geïdentificeerd worden. Ze werden vervolgd voor gewapende weerspannigheid, opzettelijke slagen en verwondingen, vernielingen en bendevorming.

Procedurefout

Een advocaat van een van de Nederlandse beklaagden wees echter op een procedurefout. Ze stelde dat het parket geen melding had gemaakt van het gerechtelijk onderzoek aan de Voetbalcel, die aan de meeste beklaagden eerder al een administratief stadionverbod oplegde.

De rechtbank volgde die redenering, sprak alle beklaagden vrij en verklaarde de strafvordering onontvankelijk voor wat betreft de slagen en de gewapende weerspannigheid. Acht beklaagden werden wél schuldig bevonden aan kleinere vergrijpen. Zo kregen vijf beklaagden 50 uur werkstraf en een jaar stadionverbod voor het vernielen van boompjes. Een Nederlandse beklaagde kreeg daarvoor drie maanden cel en een jaar stadionverbod.

Zedelgemnaar Kevin D. (35) kreeg dan weer 80 uur werkstraf en twee jaar stadionverbod voor het omverduwen van het autootje en ongewapende weerspannigheid. Nog een andere beklaagde kreeg 50 uur werkstraf voor de wapenstok die bij een huiszoeking in zijn woning werd aangetroffen. Kopstukken Björn F. uit Brugge en Brian V. uit Roeselare gingen volledig vrijuit.

Stadionverbod

In beroep meende het openbaar ministerie de slagen wel bewezen. Ook de bendevorming vond de procureur-generaal bewezen. “Geweld was het enige doel, men kwam puur uit vertier vanuit Nederland naar Brugge. Dit waren geen personen die toevallig met hun zoon of dochter naar het voetbal kwamen kijken.”

Het hof volgde die redenering en veroordeelde 19 hooligans tot twee jaar cel met uitstel en een stadionverbod van drie of vijf jaar. Leider Björn F., die eerder al veroordeeld was voor rellen in de match tegen Napoli, kreeg 30 maanden cel en een stadionverbod van vijf jaar. Ook Brian V. kreeg dezelfde straf.